Головна » 2014 » June » 24 » Володимир-Волинський музей отримав у дар унікальний меч.
21:45
Володимир-Волинський музей отримав у дар унікальний меч.
Володимир-Волинський музей отримав у дар унікальний меч.

   Музей на Волині отримав у дар унікальний меч. Наразі фахівці не можуть з абсолютною точністю визначити вік цієї знахідки, бо цікавий, але історичний музей у містечку Володимир-Волинський не має коштів на спеціальний аналіз, який міг би дати відповіді на багато питань. Тому залишається покладатися на знання працівників музею і реставратора із Рівного Олександра Войтюка, котрий і повернув меч до життя. Вони відносять меч до часів Галицько-Волинського князівства, хоча є підстави вважати його і значно “молодшим”.

   Директор історичного музею Володимир Стемковський каже, що подібний меч ще не знаходиди на території Західної України, реставратор так само признається, що подібної рідкісної знахідки, свідка свого часу, він ще не тримав у руках. А Олексій Войтюк у нашому регіоні – єдиний дипломований реставратор, який працює з чорним металом і всі речі, які повертає до життя, у нього тільки рідкісні. Меч знайшов у річці Лузі за кілька кілометрів від села Зимне, котре було зимовою резиденцією князя Володимира, Роман Сенчишак. Він – місцевий любитель історії і старовини, і в тій же річці Лузі чи на її берегах знаходив вже не одну річ, яка потім ставала експонатом місцевого музею. Володимир Стемковський відзначає патріотизм Романа, адже  не секрет, що такий меч він міг би банально продати (бажаючі знайшлися б навіть у Володимирі). Але мені він сказав, що хоче, аби така річ знаходилася у музеї рідного міста.

   Реставрація меча тривала вісім місяців. Він, за словами  Володимира Стемковського, дуже добре зберігся, практично не ушкоджений, проте нашарування кількох сотень років (якщо не тисячі) не так просто зняти. Головне, що він не має собі аналогів, єдиний наразі у своєму роді. Призначався власне для бою, належати міг людині багатій, бо простому міщанину його б не придбати. Меч має нестандартну довжину 92 сантиметри, і ріжуче лезо  – 87 сантиметрів. Міг виготовлятися і на індивідуальне замовлення.

Джерело: „День”

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 918 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]