Головна » 2015 » November » 5 » Волинський краєзнавчий музей започатковує нову програму „Музейні посиденьки”
11:31
Волинський краєзнавчий музей започатковує нову програму „Музейні посиденьки”
Волинський краєзнавчий музей започатковує нову програму „Музейні посиденьки”

   9 листопада о 15.00 год. в конференц-залі Волинського краєзнавчого музею відбудеться перший захід із циклу «Музейні посиденьки» на тему «Українське слово на Волині в часи випробувань (кін. XIX – поч. XX cт.)», присвячений Дню української писемності та мови.

   Головна мета заходу – надати слово музейним предметам, здатним оживити і наблизити події з життя конкретних людей, котрі напряму стосуються збереження української писемності, мови, культури на Волині в складних історичних умовах політичної влади іноземних держав.

   Присутні матимуть можливість оглянути розгорнуту виставку із фондових колекцій музею. Серед її експонатів: документи про освіту російських навчальних закладів на Волині, свідоцтво про закінчення курсу навчання в Мілушській народній школі Луцького повіту 1918 р., світлини приміщень волинських парафіяльних шкіл, польської та російської гімназій, стрілецьких шкіл, першого уроку в українській школі 1916 р., фото учнівських випусків та вчителів Луцької української гімназії 1920-х рр., оригінальні фотолистівки, зокрема: Української парламентарної репрезентації в польському сеймі та сенаті виборів 1922 р., листівка, видана Товариством імені Лесі Українки для збору коштів на розбудову Луцької української гімназії 1929 р., зображення вулиць і майданів Луцька 1920-х рр.

   Фотодокументальні джерела доповнює ряд шкільних предметів початку XX ст.: чорнильниці з перами, гасова лампа, дзвіночок, будильник, зошит тощо.

   У невимушеній атмосфері музейних посиденьок, під час бесіди за чаюванням гості ознайомляться з цікавими фактами історії свого краю, зокрема: стан освіти Волинської губернії у складі Росії, приїзд родини Косачів, просвітницька діяльність легіону Українських січових стрільців, Волинське воєводство у складі Польщі, подвижницька праця на благо українців сенаторки Олени Левчанівської, спогади про Луцьку українську гімназію.

   На завершення заходу – обговорення проблем та порівняння стану української писемності на Волині в контексті історії та сьогодення.

Запрошують усіх бажаючих!

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 742 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]