Головна » 2016 » December » 20 » Виставку з історії Миколаївської церкви відкрито у Володимир-Волинському музеї
10:45
Виставку з історії Миколаївської церкви відкрито у Володимир-Волинському музеї
Виставку з історії Миколаївської церкви відкрито у Володимир-Волинському музеї

16 грудня у Володимир-Волинському історичному музеї імені О. Дверницького відбулася презентація фотодокументальної виставки «З історії Миколаївської церкви».

Миколаївська церква у Володимирі-Волинському є пам'яткою архітектури пізнього бароко, споруджена в 1780 році коштом греко-католицького єпископа Порфирія Скарбки Важинського. Первісне її призначення – греко-католицька каплиця святого Йосафата. У 1800 році храм перейшов до Православної церкви і був освячений на честь святого Миколая. Упродовж ХІХ ст. Миколаївська церква виконувала функцію головного храму міста, оскільки Успенський собор перебував в руїнах.

Під час Першої Світової війни Миколаївська церква була єдиним храмом у місті, у якому Богослужіння проводилося українською мовою. Про це писав історик Олександр Цинкаловський. Він же зазначав, що церква володіла кількома десятинами землі у селі Маркелівка Володимир-Волинського району.

Старожил міста Володимир Антонович Стемковський розповів, що у 30-х роках ХХ ст. церква діяла як греко-католицька. У 1939-1944 роках настоятелем храму був отець Євген Миляшкевич. Про це зазначено у парафіяльній книзі, яка знаходиться в архіві міського відділу ЗАГС.

У повоєнний час у святині знаходився склад. Її відновили у 1991 році. Багато років настоятелем був світлої пам'яті отець Василій Гуз. Нині служіння продовжує його син Сергій Гуз. Він надав чимало світлин для оформлення виставки, розповів присутнім на презентації про життя і діяльність святого Миколи ,також на виставці представлені фото з фондів музею. До ІІ Світової війни біля храму знаходилася дерев'яна дзвіниця, яку видно на малюнках Антоніо Чорпіти.

Учні недільної школи Миколаївської церкви, якою керує дружина священика Марина Гуз виконали пісню «Ой, хто, хто Миколая любить».

Джерело: Володимир-Волинський історичний музей імені О. Дверницького

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 775 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]