Головна » 2016 » August » 28 » Виставку до Дня незалежності України відкрито у Любомльському музеї
13:52
Виставку до Дня незалежності України відкрито у Любомльському музеї
Виставку до Дня незалежності України відкрито у Любомльському музеї

У переддень святкування 25-ї річниці Незалежності України у Любомльському краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки «УКРАЇНА ДЛЯ НАС ЄДИНА». Присвячена вона подіям різних років незалежної України, які нерозривно пов’язані з Любомльщиною.

На урочистий захід були запрошені: жителі міста і району, які були учасниками двох Майданів, бійці АТО, ветерани УПА, працівники райдержадміністрації, районної бібліотеки, представники місцевих ЗМІ та усі, кому не байдуже минуле, сучасність і майбуття власної країни.

Першу пізнавальну та деталізовану екскурсію для гостей проводив директор краєзнавчого музею Олександр Остапюк. Він ознайомив із основними віхами історії нашої держави в роки Незалежності, а його розповідь змістовно ілюстрували матеріали з музейних фондів. Серед них – документи, які стосуються Всеукраїнського референдуму 1991 року, фото з першими акціями протесту проти комуністичної партії у Любомлі, матеріали (фотографії, листівки, флаєри, книги тощо), які висвітлюють перебіг Помаранчевої революції у 2004 р., різноманітні знімки, документи участі жителів нашого міста і району у Революції Гідності, особливо цінні речі із Євромайдану, привезені земляками-патріотами і подаровані музею та багато іншого.

На окремій вітрині знаходяться світлини бійців АТО, які віддали своє життя за цілісність України, а також ті матеріали, які передали учасники війни на Сході – нагороди, військові карти та одяг, шеврони, патріотичні наклейки та інше. Фотоекспонатам, які показують сьогодення Любомльщини також відведено окремий стенд, на якому більше двох десятків світлин відомих людей, уродженців нашого краю, які стали знаменити ми в часи Незалежності.

Помітними серед експонатів виставки є прапори – національний синьо-жовтий стяг із Євромайдану, інший державний прапор, на площині якого – підписи усіх бійців одного із взводів АТО, червоно-чорне знамено армії УПА із нашитим словом «Любомль» білого кольору, подароване учасником АТО Сергієм Духницьким.

Після екскурсії із хвилюючими промовами виступили: житель м. Любомль, учасник двох Майданів, керівник волонтерського руху Любомльщини, щирий патріот – Андрій Дем’янчук, учасник АТО на Сході України, житель м. Любомль – Юрій Корольчук, учасник АТО на Сході України, житель м. Любомль – Сергій Духницький, учасник Революції Гідності, «головний кухар» Євромайдану, житель с. Ладинь – Олександр Лебідь. Усі вони поділилися спогадами про участь в історичних подіях у столиці України, розповіли про незабутні зустрічі і прощання з тими, хто став по справжньому близьким у важкі часи, які через відчуття дружнього плеча і не здавалися такими важкими. Озираючись на явища двох Майданів в Україні, громадські активісти проаналізували теперішню складну ситуацію в умовах воєнних дій.

Зі словами вдячності працівникам музею за організацію виставки і особливої пошани до визначних земляків звернувся начальник районного відділу культури і туризму Володимир Дячук.

На відкритті виставки найстаршими і шанованими гостями були ветерани УПА, жителі м. Любомль – Анатолій Васильович Дроздович та Микола Петрович Гілітуха. Останньому також було надане слово для виступу. Микола Петрович розповів про власні життєві стежки в далекі часи молодості.

Наостанок директор краєзнавчого музею Олександр Остапюк подякував усім, хто виявив особисту зацікавленість виставкою і завітав на її відкриття.

Варто додати, що експозиція «Україна для нас єдина» діятиме ще протягом двох місяців і чекатиме відвідувачів, щоби поінформувати про все, що відбувалося в нашій країні протягом 25-ти років її Незалежності.

Джерело: Любомльський краєзнавчий музей

Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 1317 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]