Головна » 2018 » April » 19 » Відповідь нескореного народу
11:07
Відповідь нескореного народу
Відповідь нескореного народу

18 квітня в Любомльському краєзнавчому музеї відбулося відкриття фотодокументальної виставки «Українська повстанська армія. Відповідь нескореного народу». Захід був приурочений до 75-ї річниці з часу дії на теренах Любомльщини загонів УПА. Зауважимо, що виставка є спільним проектом Українського інституту національної пам’яті, Центру досліджень визвольного руху, Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» та Галузевого державного архіву Служби безпеки України.

Відкривав і вів захід директор музею Юрій Фініковський, який розповів про ідею виставки, її авторів, значення для громадськості та діяльність виставки в різних регіонах нашої держави.

Детальніше про зміст проекту та діяльність УПА на теренах Волині, Любомльщини розповів старший науковий працівник музею Олександр Остапюк.

Цікаві факти з історії національно-визвольного руху на теренах району в роки Другої світової війни надав краєзнавець Микола Дзей.

Спогадами про свою участь у національно-визвольних змаганнях поділилися ветерани УПА Анатолій Дроздович і Сергій Піддубенець.

Своїми враженнями від побаченого й почутого поділилися також керівник Волинського комбатантського об’єднання «Легіон Свободи» Сергій Духницький та депутат Любомльської районної ради Ігор Торба. Останній, зокрема, передав музею книги з історії повстанського руху в Україні, а також видання Інституту національної пам’яті «Воїни. Історія українського війська».

Загалом виставка являє собою добірку унікальних фотографій, розсекречених документів, карт та інфографіку, які передають атмосферу боротьби повстанців проти нацистського та комуністичного тоталітарних режимів. Проект демонструє перебіг бойових дій між підрозділами УПА та частинами військ НКВД-МГБ, бої повстанців з нацистами, анатомію й методи дій підпільної армії. Описує контр-повстанські операції радянської держбезпеки й каральні акції нацистських спецслужб тощо.

Виставка діятиме в музеї протягом наступного місяця. Тож запрошуємо усіх бажаючих!

Щиро дякуємо за можливість експонування виставки директору Волинського краєзнавчого музею Анатолію Михайловичу Силюку!

Джерело: Любомльський краєзнавчий музей

Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 475 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]