Головна » 2017 » October » 20 » Віче до Дня захисника України у селищі Торчин
09:54
Віче до Дня захисника України у селищі Торчин
Віче до Дня захисника України у селищі Торчин

15 жовтня, неділя. Селище Торчин. У центрі з-за Меморіалу солдатам Другої світової війни лунають українські патріотичні пісні. Саме там, за Меморіалом, знаходиться ще одна братська могила – поховання вояків Української Повстанської Армії, які загинули у боротьбі проти більшовицьких груп НКВД і МДБ у другій половині 1940-х – на початку 1950-х років, загинули, виконуючи першу заповідь з декалогу українського націоналіста: «Здобудеш Українську Державу або загинеш у боротьбі за Неї».

Так у Торчині закликали взяти участь у заході до Дня захисника України, Дня українського козацтва та 75-річчя від символічної дати утворення УПА. Зібралися представники громади та гості селища, зокрема, від ВО «Свобода» - депутат обласної ради Сергій Сівак, голова Луцької районної організації Сергій Кудрявцев, депутат районної ради Марія Пивовар (яка була ініціатором проведення дійств), методист РОМЦ Клавдія Пшибельська.

Панахиду на могилі загиблих борців за волю і незалежність України відслужив отець Степан (Деленів), настоятель місцевого Свято-Стефанівського храму (УПЦ КП). Він також наголосив на символічності відновлення подібних могил, повернення їх із забуття, оскільки це впливає на формування нашої національної самосвідомості.

Покладання квітів відбулося під спів пісні «Спіть, хлопці, спіть», яку виконували учасники Народної аматорської хорової капели «Посвіт» Луцького міського палацу культури (керівник Алла Гас). Після цього усі з цікавістю слухали виступ ветерана УПА, члена Братства ОУН-УПА Волинського краю ім. полковника Клима Савура, заслуженого працівника культури України Ростислава Кушнірука. Тоді ведуча, завідуюча селищної бібліотеки-філії для дорослих Оксана Мельничук надала слово Сергію Сіваку, який провів аналогії зі злободенною сучасністю. Промови, у яких наголошувалося на націєтворчому значенні повстанського руху, цього дня лунали від голови ГО «Союз українок» селища Торчин Людмили Піхоцької, союзянки з Володимира-Волинського Інни Совальскої-Тарасюк та автора цих рядків.

До організованих дійств долучилася молодь. Так, учні 7-го класу Торчинської ЗОШ ім. С.Гнатюка розповідали вірші, які художнім словом підкреслювали самовідданість боротьби українських патріотів. А юні учасники духового оркестру місцевої дитячої музичної школи під керівництвом Леоніда Смалька виконували марш вояків УПА та інші повстанські славні.

Розділивши за давньою традицією коровай (приготований зусиллями членкині «Союзу українок» Людмили Сидун), учасники побували у музеї імені Г.О.Гуртового, де оглядали виставку до 75-річчя УПА, до якої були залучені матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею.

Так у Торчині вшановували борців за незалежність нашої держави. Додамо, що до цьогорічного Дня захисника України могила вояків УПА була значно облагороджена за кошти районного та селищного бюджетів. Тепер довкола неї висаджені квіти (надані Ольгою Куляшею), сюди веде викладена з бруківки доріжка, до місця розташування спрямовує вказівник. Віримо, що усе це, разом з бажанням пізнавати своє минуле, сприятиме відродженню історичної пам’яті та відновленню замовчуваних раніше сторінок у нетлінній книзі українського національного духу.

Олександр Мельник,
директор ТНІМ ім. Г.О.Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 749 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]