Головна » 2018 » April » 12 » Великодня виставка діє у Нововолинському музеї (ФОТО, ВІДЕО)
15:08
Великодня виставка діє у Нововолинському музеї (ФОТО, ВІДЕО)
Великодня виставка діє у Нововолинському музеї (ФОТО, ВІДЕО)

Напередодні Великодніх свят у Нововолинському міському історичному музеї презентували виставку робіт учнів художнього відділу Школи Мистецтв «Світле свято Воскресіння», – повідомляє сайт Нововолинськ.com.ua.

Учні та їх викладачі представили свої роботи у стилі живопис та пуантелізм.

Також на виставці експонуються писанки та великодні композиції з архіву музею та роботи місцевих писанкарів.

За словами зберігача фонду музею Ірини Ромашко, цьогоріч свої нові писанки на виставці демонструють молоді нововолинські майстрині – Марія Булюк та Маргарита Соложук.

«Дуже цінним подарунком ми вважаємо роботи Маргарита Соложук. Це вчителька ЗОШ №1, зараз вона в декреті, виховує донечку, але продовжує займатись писанкарством. Минулого року вона нам подарувала 8 дуже цікавих писанок, а цьогоріч вона примножила свої старання і принесла нам 29 писанок на курячих яйцях і дві на гусячих. За цей час Маргарита дуже вдосконалила свої вміння. Вона нас вразила дуже гарним орнаментом і дуже вдалим яскравим поєднанням кольорів. Це дуже красиво», – наголосила Ірина Ромашко.

Ще одна місцева писанкарка Марія Булюк у своїх роботах вдало поєднала стародавнє і сучасне. Адже зробила свої писанки за ескізами Олени Пчілки, які зберігалися у фондах музею.

«Марійка цього року нам подарувала надзвичайну композицію. Це картина в яку оформленні писанки. Це незвичайні писанки, тому, що вона взяла їх з нашого музею. У нас зберігається раритетне видання візерунків та орнаментів, які ще збирала Олена Пчілка, мама Лесі Українки. І Марійка взяла за основу ці візерунки. Кожен з них відтворила на своїх писанках і оформила їх у дуже гарну картину-композицію. І подарувала її нам. Ми дуже раді, що експозиція писанок нашого музею цього року поповнилася. Бо завжди ми виставляємо ті писанки, які є у нас у фондах музею. А це новинки. І дуже приємно, що давнє мистецтво писанкарства, яке є, до речі, тільки в Україні, наша молодь зберігає, продовжує і навіть, удосконалює», – зазначила Ірина Ромашко.

Писанки, представлені на виставці, милують очі й вражають складністю дрібного геометричного орнаменту та насиченістю колірної гами, а ще дивують своїм колоритом, майстерністю та неповторністю.

Оскільки, писанки носили ритуальний, обрядовий, магічний характер і були з давніх давен символами Батьківщини, сили, оберегами на нашій землі, то і великодні вироби цьогорічної експозиції музею, теж дуже символічні.

Писанки оздоблені різноманітними знаками і символами, геометричними візерунками, рослинним, тваринним і релігійним орнаментом.

Виставка доповнена неймовірно яскравими, неймовірно красивими картинами учнів художнього відділу Школи Мистецтв на великодню тематику.

На своїх роботах талановиті юні художники Нововолинська зобразили атрибутику Великодня, а це, зокрема, ті ж писанки і пасочки, весну, квіти, пташки, а ще процес оновлення і пробудження природи, який зараз і триває.

Картини дуже оптимістичні, вони дивують майстерністю, грою красок і своєрідною магічністю.

Неймовірно красиві роботи талановитих майстрів міста можна побачити у Нововолинському міському історичному музеї до кінця травня.

Відео СТН:

Категорія: Нововолинський народний історичний музей | Переглядів: 546 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]