Головна » 2021 » May » 3 » Великодні писанки Олени Пчілки
10:51
Великодні писанки Олени Пчілки
Великодні писанки Олени Пчілки

У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки діє виставка «Великодні писанки Олени Пчілки».

Традиція написання писанок існує давно і ховає у собі глибокий естетичний і сакральний зміст. Такий вид мистецтва не могла пропустити, не увіковічнивши на папері, така людина із всебічними захопленнями, як Ольга Косачева. Так Олена Пчілка підписалася як автор збірки «Украинский народный орнамент: вышивки ткани, писанки. Киев, 1876». На одному з аркушів Ольга Петрівна розмістила кольорові замальовки 22 традиційних писанок і одну дряпанку. На семи з них – космогонічна тематика, сім представляють рослинну символіку, одна – воду, дві з геометричним орнаментом.

На виставці представлено відтворені за зразками зібраними Оленою Пчілкою писанки колодяжненців, які переймали досвід писанкарства з покоління в покоління.

До колекції писанок вписалося зібрання Великодніх листівок з обов’язковими атрибутами: паскою, крашанками і писанками, курчатками, біблійними сюжетами і неодмінним написом: «Христос Воскрес!». Саме так віталася Леся Українка у листах до рідних і знайомих. Цікавим експонатом, який представлено у музеї є оригінал Великодньої поштової листівки, надісланої Лесі Українці Марусею Собіневською (вихованкою прийомних батьків чоловіка письменниці Климента Квітки).

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 292 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]