Головна » 2018 » April » 1 » Великдень у Косачів вже розпочався
19:46
Великдень у Косачів вже розпочався
Великдень у Косачів вже розпочався

Христос воскрес - квітує Україна,
Наш край в веснянім маєві чудес,
Звучить медово мова солов'їна.
Христос воскрес! Воістину воскрес!

30 березня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки святковим дійством «Лине увись передзвін Великодній» розпочався «Великдень у Косачів».

Великдень – одне з найголовніших православних свят і одне з найулюбленіших. Цей день хочеться провести радісно, світло, без метушні, просто, душевно і по-домашньому.

Саме по-домашньому відзначали Великдень Косачі. До нього готувалися по-особливому. В господі прибиралось, вичищалось. Пекли паски, розписували писанки, вся сім'я намагалась зібратися разом. У своїй книзі «Леся Українка. Хронологія життя і творчості, сестра Ольга писала: «Весною перед Великоднем, мати одержала Лесиного листа і спішиться послати рецепта на паску… Святкувати будуть у Києві, батько приїде до Києва на свята. Мати перед святами поїде до Колодяжного і там усе напече, бо в Києві нема печі і Марися сама не справиться».

Спогади, листування, художні твори Лесі Українки та Олени Пчілки, як ніщо інше, допомагають проникнути в реальний світ Косачів, дізнатися про сімейні традиції, відзначення родинних та релігійних свят.

Напередодні Великодня, за косачівськими традиціями, відбулося святкове дійство. Учні Колодяжненської школи привітали віршами присутніх з Христовим Воскресінням. Гурт «Дударик» виконав музичну композицію «Писанка на Великдень».

Обов'язково у Косачів писали писанки. Як пригадує Лесина подруга Оксана Старицька-Стешенко, Леся «розписувала писанки здебільшого квітами, які вона надзвичайно любила. Її писанки були ніжні, тендітні, без яскравих фарб. Іноді малювала вона на яєчках і ніжні арабески власного витвору. У мене дуже довго переховувалася писанка, яку Леся подарувала моїй дочці. На ній було намальовано ніжні лілеї. Мені завжди здавалося, що ці лілеї – прообраз самої авторки».

Великодні писанки зі своїх пасхальних кошиків гостям свята подарували діти.

На завершення свята дітям учасників АТО, з побажаннями щастя, здоров’я та світлого майбутнього, було вручені подарунки.

Потім у виставковій залі музею свій майстер-клас з виготовлення «Пасхальної свічечки щастя» провела для дітей Поліщук Тетяна Володимирівна. Вона розповіла про великодні атрибути та їх значення. Із великим захопленням діти разом з майстринею виготовили декоровану пасхальну свічку.

Під час майстер-класу у залі панувала святкова атмосфера. Кожний учасник виготовив свою «пасхальну свічечку щастя» та отримали незабутні враження.

 

Продовження «Великодня у Косачів» відбудеться 4 квітня. Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки запрошує:

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 444 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]