Головна » 2016 » December » 9 » В обласному музеї вшанують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
13:49
В обласному музеї вшанують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
В обласному музеї вшанують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

12 грудня о 15.00 год. у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться зустріч з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками. Завдяки мужності ліквідаторів наслідків катастрофи, аварія була локалізована. Багато хто з них померли від надмірної дози радіації або назавжди втратили здоров'я.

30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд. Ще у 1986 році учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу. Саме тому 14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Хоча офіційно на державному рівні почали цей день відзначати лише з 2006 року, коли 10 листопада Президентом України був підписаний Указ № 945/2006 про встановлення цієї пам’ятної дати.

Президент України Петро Порошенко оголосив 2016-й рік роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи.

В конференц-залі музею розгорнуто фотодокументальну виставку «Чорнобильський слід на Волині. Наслідки аварії на ЧАЕС», матеріали якої розповідають про наслідки аварії на ЧАЕС на території нашого краю.

На захід запрошені: Федір Рузак, голова Луцької районної добровільно-благодійної організації «Спілка Чорнобиль»; Анатолій Лучко, учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС; Зінаїда Навроцька, яка надавала медичну допомогу ліквідаторам аварії на ЧАЕС; Матусевич Сергій, учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 693 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]