Головна » 2016 » January » 22 » В обласному музеї обговорили проблеми та перспективи волинської археології (ФОТО, ВІДЕО)
14:41
В обласному музеї обговорили проблеми та перспективи волинської археології (ФОТО, ВІДЕО)
В обласному музеї обговорили проблеми та перспективи волинської археології (ФОТО, ВІДЕО)

   У четвер, 21 січня, Волинський краєзнавчий музей проводив круглий стіл на тему: «Проблеми та перспективи волинської археології». Робота круглого столу мала на меті обговорення особливо актуальних питань, що назріли на сьогоднішній день в нашій державі загалом та на Волині зокрема. Тому до участі були запрошені науковці, представники влади, краєзнавці, та всі кому не байдужа археологічна спадщина волинського краю, адже з кожним роком ми втрачаємо ту частину матеріальної культури котра могла би пролити світло на дописемний період нашої історії, а також підтвердити історичні дані з писемних джерел.

   В роботі круглого столу взяли участь археологи з Києва, Рівного, Луцька, волинські краєзнавці та історики, представники органів охорони культурної спадщини, та депутат Луцької міської ради Микола Собуцький. Він зокрема повідомив про початок робіт з консервації підвалів ХVІІ- ХVІІІ ст. на ділянці по вул. Кафедральній, 13. Заступником начальника управління культури Волинської ОДА Віталієм Стрільчуком була порушена проблема нормативної бази археологічних досліджень на території Волинської області, а також заявлено про всебічне сприяння проведенню подібних досліджень за умови подання відповідних програм.

   Серед обговорюваних тем пропонувалось створити загальну базу даних пам’яток археології з конкретизацією їх розміщення із застосуванням новітніх комп’ютерних технологій. В тому контексті звучала також проблема запобігання руйнування пам’яток шляхом внесення їх до державного реєстру. Було обговорено певні проблеми, які назріли в пам’яткоохоронній сфері, та можливості їх розв’язання, зокрема було вперше презентовано новостворений сектор археології, створений в межах відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею, в складі якого працюють провідні та перспективні науковці. Також було висвітлено перспективні міжнародні програми в яких беруть участь музеї Волині, зокрема проект директора Маневицького краєзнавчого музею Петра Хомича по реставрації та музеєфікації «поліського моноксила». В обговоренні активну участь брали Олексій Златогорський, Сергій Панишко, Геннадій Бондаренко.

   За результатами доповідей круглого столу планується видання наукового збірника та створення відео звіту. Зважаючи на актуальність теми заплановано в майбутньому продовжити проведення круглих столів по проблемах археологічних досліджень.

Фото Л. Максимова

Відео ТРК „Аверс”:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 965 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]