Головна » 2017 » March » 21 » В Музеї історії Луцького братства пройде історична година з елементами театралізації
11:28
В Музеї історії Луцького братства пройде історична година з елементами театралізації
В Музеї історії Луцького братства пройде історична година з елементами театралізації

Йдучи до 400-річного ювілею Хрестовоздвиженського братства в Луцьку Музей історії Луцького братства другий рік поспіль проводить серію науково-просвітницьких інформаційних заходів. Цього разу, 22 березня о 14-00, в музеї пройде історична година «Учити даскал і любити маєт діти всі заровно»: освітньо-виховна система Луцької братської школи».

При організаційній і фінансовій підтримці волинської шляхти школа Луцького братства почала свою роботу на початку 20-х рр. XVII ст. Працювала на засадах народної освіти, підтримуючи такі принципи, як демократичність і всестановість, поетапність і систематичність занять, єдність навчання та виховання, контроль з боку батьків (опікунів) і громади.

Ян Стен. Міська школа. 1663 р.

Програма навчання передбачала добре засвоєння здобутків традиційної слов’яно-візантійської культури, з обов’язковими елементами латино-польського освітянства, потрібного у повсякденні та подальшому здобуванні вищої освіти. Значний внесок було зроблено у розвиток філологічної науки – у викладання церковнослов'янської та живої української мови, іноземних мов, перекладацьку справу. Школа в Луцьку дала можливість незаможним вихованцям доступитись до ширшого кола загальноосвітніх предметів, чим продемонструвала свою суспільну користь.

Про етапи розвитку братської школи в XVII ст., її навчальний та виховний процес, викладацький склад та школярів розповідатимуть лектори – Олена Бірюліна, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею та Сергій Марчук, кандидат педагогічних наук, викладач та керівник гуртка «Дидаскал» Луцького педагогічного коледжу. А студенти-гуртківці – дидаскали 2-4 курсів – взялися інсценізували реалії шкільного життя в Луцьку за двома статутними шкільними документами: «Артикулами шкільних правил» і «Порядку шкільного» (1624).

Для усіх зацікавлених – вхід вільний!

Адреса музею: Луцьк, вул. Йова Кондзелевича, 5.
Контактний телефон: 72-33-71

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 719 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 2.8/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]