Головна » 2021 » May » 5 » В Іваничах приміщення музею планують продати, а експонати перенести в «Просвіту»
10:54
В Іваничах приміщення музею планують продати, а експонати перенести в «Просвіту»
В Іваничах приміщення музею планують продати, а експонати перенести в «Просвіту»

Іваничівський історичний музей переїде в інше приміщення, а будівлю, в якій він знаходиться зараз, планують продати. Про це йшлося під час чергової сесії Іваничівської селищної ради 23-го квітня, – повідомляє інтернет-видання «БУГ».

Депутати більшістю голосів погодили зміну типу (назви) об’єкта нерухомого майна з «приміщення (музей) КЗ «Іваничівський історичний музей»» на «нежитлове приміщення». Кажуть, зробили це з метою ефективного використання майна комунальної власності.

Це рішення є підставою для виготовлення технічної документації на колишнє приміщення музею.

Директорка закладу Лариса Куль в коментарі БУГу зазначила, що місцева влада хоче перенести музей в будинок «Просвіта» з метою оптимізації.

«Планують нас перевести в інше приміщення. Зараз музей є філією центру культури, спорту та дозвілля. Поки що це все ще в такому стишеному стані. Документального підтвердження в якому ми приміщенні будемо далі поки не має. Це має бути рішення селищної ради, адже саме вона є засновником музею.

По закону це має бути не гірше приміщення, яке є зараз», – зазначила Лариса Куль.

Вона розповіла, що у попередні роки неодноразово піднімалося питання про збільшення експозиційної площі музею. Адже теперішнє приміщення надто мале – всього 70 метрів квадратних. І через це більша частина експонатів зараз захована у фондах музею. А показати відвідувачам є що: в музеї зберігається 4,5 тисячі різних експонатів, які розповідають про історичне минуле регіону. Є й чимало цінних речей, наприклад, знаряддя праці первісних людей та рештки мамонта.

«Ми періодично їх міняємо, робимо виставки. Але продемонструвати все відразу ми не можемо. Хоча експонатів у нас чимало. Раніше це був районний музей, то зібрані речі з усіх куточків Іваничівщини», – розповіла Лариса Куль.

За її словами, в теперішньому приміщенні музею, окрім малої площі, є й інші мінуси. Зокрема, немає додаткового приміщення для фондів музею, тобто фондосховища. А згідно вимог, воно має бути в кожному музеї. Також не має санітарного вузла. Але негативні моменти, є й у «Просвіті», зауважує директорка. Оскільки, йдеться про другий поверх, то не буде умов для людей з обмеженими можливостями. Вони не зможуть піднятися до музею.

«Тут є і плюси і мінуси. Ми, звичайно, хочемо більшого приміщення й нам потрібні кращі умови, але хочеться, щоб все відбулося, згідно закону й усіх вимог. До того ж, щоб перевести усі експонати, не пошкодивши їх, і в новому місті їх встановити, потрібні кошти», – зазначила очільниця музею.

Лариса Куль, висловила сподівання, що ні в кого не має мети знищити чи закрити музей. А в основі усіх змін лежать покращення і розвиток закладу, який є важливим для збереження історії Іваничівського краю.

Категорія: Іваничівський народний історичний музей | Переглядів: 265 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]