Головна » 2017 » October » 31 » Україна моя вишивана
14:40
Україна моя вишивана
Україна моя вишивана

За останні декілька років українці нарешті почали усвідомлювати себе нацією. Перестали надіятися, що хтось, крім нас збудує українську державу. Напевне, прийшло розуміння свого обов'язку та відповідальності за майбутнє дітей та онуків. Кожен обрав свою сферу діяльності, в якій має виявити найкращі професійні якості та навички.

Влітку цього року майстрині-вишивальниці з Борщівського району, що на Тернопільщині, вирішили по-своєму нагадати українцям про єдність. На полотні розміром 3х1,5 метра вишили карту нашої держави, поділили її на області. І ця карта за допомогою небайдужих людей мандрує Україною, доки повністю буде вишита. Після цього повернеться до борщівських майстринь, які оздоблять краї полотна традиційним орнаментом. Експонуватиметься карта у Тернопільському краєзнавчому музеї.

Протягом кількох місяців долучились до створення цього полотна жителі Тернопільської, Вінницької, Чернівецької, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської областей. В нашій області до участі були запрошені жителі міст Луцька, Володимира, Нововолинська та сіл Чарукова і Затурець.

Наприкінці жовтня координатор цієї акції на Волині Олеся Іщук привезла вишивану карту України до Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського. До створення унікальної карти долучилися вчителі і школярі Затурцівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. В. К. Липинського, музейні працівники, завідуюча сільської бібліотеки та небайдужі затурчани. Оглядаючи полотно учні звернули увагу на те, що вишиті фрагменти в “межах” Луганської, Донецької областей та Криму. Олеся Валеріївна пояснила, що вишивали жителі цих областей, що зараз проживають в Західній Україні.

  

Кожен присутній міг вишити декілька хрестиків на полотні в “межах” Волинської області та фрагменти прапора жовтим або блакитним кольором. Всі присутні реєструвалися, і виявилося, кількість учасників вже сягнула чотирьох з половиною тисяч. Для організаторів учасники залишили записи в книзі відгуків. Цікаво буде поглянути на карту, коли вона об'їздить усю країну.

Віра Чопко,
науковий співробітник

Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 608 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]