Головна » 2016 » August » 17 » У Волинські області виявлено останки 21 польського легіонера
13:51
У Волинські області виявлено останки 21 польського легіонера
У Волинські області виявлено останки 21 польського легіонера

У 1915 році біля с.Кукли Маневицького району Волинської області тривали запеклі бої між російською та австрійською армією. Поляки, як і українці, були у складі обох армій і відчули всі труднощі братовбивчої війни. Але, на відміну від нас, вони вийшли з цієї війни переможцями – отримали так довгоочікувану незалежність своєї держави. У с.Кукли загинуло до 50 польських легіонерів у складі австрійської армії, які тут же були поховані. За архівними даними у 1930-х роках частина з них була ексгумована і перепохована на Батьківщині, а 21 легіонер (імена їх відомі) залишені у землі волинського села. З часом, як це буває, навколо могили легіонерів виросло місцеве кладовище. В радянський час поховання поляків було свідомо забуте. Ніяких хрестів, насипів не залишилося. Більше 10 років пошуком могили земляків займався Ярослав Гурецкі і лише цього року польські дослідники спільно з українськими пошуковцями виявили місце поховання столітньої давнини.

Останки солдатів виявлено під час роботи експедиції Волинського краєзнавчого музею, ДП «Волинські старожитності», Маневицького краєзнавчого музею та Громадської організації «Центр діалогу «Костюхнівка». Участь в роботах взяли археологи Олексій Златогорський, Михайло Вашета, Тарас Верба, Андрій Трофімук, професор Анджей Кола, доктор Домініка Сємінська, Адам Кучинські, Мечіслав Гура, директор Маневицького музею Петро Хомич. Експедиція тривала з 1 по 15 серпня під егідою Всеукраїнського громадського об’єднання «Союз Народна Пам’ять», за підтримки Генерального консульства Республіки Польща у м.Луцьку, органів місцевої влади. У дослідженні прийняли участь 24 дослідника, серед них 7 школярів (харцери з м.Лодзя).

Під час дослідження виявлено 3 братські могили з похованими 21 легіонерами. Біля похованих виявлено відповідні часу артефакти: залишки мундира, військового взуття, ґудзики від мундирів, патрони від гвинтівки системи Манліхера. Всі легіонери загинули у боях під Куклами у жовтні 1915 року. Оскільки братські могили розташовані на діючому кладовищі ексгумація останків не проводилась. По завершенню робіт могили були засипані, територія прибрана. З часом на цьому місці постане пам’ятник загиблим.

Експедиція також працювала у с.Костюхнівка та с.Яблунька Маневицького району, де також за архівними даними мають бути поховання польських легіонерів. У с.Яблунька таке поховання було виявлено. Роботи на ньому заплановано провести у 2017 році.

Джерело: Прес-центр ДП «Волинські старожитності»

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 784 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]