Головна » 2017 » March » 4 » У музеї відновлюють забуті імена Маневиччини
16:13
У музеї відновлюють забуті імена Маневиччини
У музеї відновлюють забуті імена Маневиччини

Маневицький краєзнавчий музей –
це скарбниця пам’яті про минуле

Відновлюємо забуті імена та встановлюємо видатні постаті Маневиччини

5 листопада Маневицькому краєзнавчому музеї виповнюється 50 років. З нагоди ювілею Маневицький краєзнавчий музей протягом 2017 року буде працювати над п’ятьма музейними проектами – всеукраїнським «Маневицький краєзнавчий музей – науково-дослідний, туристично-мистецький центр Волинського Полісся», міжнародним «Перша світова війна на Волинському Поліссі», міжнародним музей одного експоната «Маневицький човен – моноксил», міжнародним «Земля моя – земля моїх батьків», та «Маневицький краєзнавчий музей – 50 років діяльності».

Останній проект включає в себе проведення анкетних опитувань на предмет визнання «Гордість Маневиччини – 2017», «Людина року – 2017», «Юні таланти Маневиччини – 2017», а також в цьому році до 75-річчя від дня створення Української Повстанської Армії, ми вперше розгортаємо анкетування «Забуті постаті Маневиччини».

До пріоритетних напрямів науково-освітньої діяльності Маневицького краєзнавчого музею належить відтворення історичних подій, ми хочемо відтворити в усій повноті історичну правду, збагнути й дослідити ті сторінки, про які наше суспільство або нічого не знало, або ж мало викривлене уявлення. Сьогодні поки що, є можливість розкрити невідомі сторінки історії, сприяти поверненню із забуття імена людей, що боролися за національну ідею побудови суверенної незалежної демократичної держави.

На даний момент такою постаттю є останній командир підрозділу УПА Лінник Степан Андріанович, який народився в селі Підгаття Маневицького району. В замовчуваних та маловивчених архівних матеріалах із кримінальних справ Управління Служби безпеки України у Волинській області, щодо останнього командира підрозділу УПА Лінника Степана Андріановича, віднаходимо що «…На Волинському Поліссі з 7 на 8 лютого 1943 р. відбулася перша масштабна атака українських повстанців, проти німецької окупаційної адміністрації, коли вночі сотня Григорія Перегіняка-"Довбешки"- Коробки" (інші джерела подають псевдо, як "Довбенко") напала на сусідній районний центр Рівненської області Володимирець, атакувавши німецький гарнізон».

Далі в документах Колківського райкому КП (б)У та районного відділу МДБ Волинської області щодо ліквідації оунівського підпілля в липні 1952 року читаємо: «…На території Колківського району активну антирадянську націоналістичну діяльність проводять районні провідники ОУН в кількості 4-х бандитів…, …«Білоус» - Галайда Григорій Наумович с.Старий Чорторийськ…, …«Лисенко» - Ковбасюк Юхим Андрійович с.Довжиця…, …невідомий…, та …«Рижий», він же «Сергій» - Лінник Степан Андріанович, 1920 року, який народився в с.Підгаття Колківського району, Волинської області, в лавах ОУН з 1943 року, на озброєнні має автомат ППШ з круглим диском і пістолет, командир ОДГ…»

А, з доповідної першого секретаря Волинського обкому партії Грушецького першому секретарю ЦК КП України Кириченку про ліквідацію групи оунівців у селі Комарове Колківського району від 20 жовтня 1955 року дізнаємося про ліквідацію банди ОУН «Рижого» «…Волинський обком КП України повідомляє, що в ніч на 2 жовтня 1955 року в селі Комарове Колківського району Волинської області був ліквідований ватажок банди ОУН «Рижий», він же «Сергій» - Линник Степан Андріанович, 1924 року народження, уродженець села Підгаття Колківського району».

Далі ми дізнаємося, що «…в склад банди «Рижого» входили бандит «Моряк», який раніше очолював банду Рафалівського районного проводу ОУН, і бандит «Борис», раніше співучасник банди Степанського районного проводу ОУН… які приймали активну участь у першому зіткненні на Володимирець».

Колекція документів містить також звіти про збройні зіткнення з нацистами – засідки на колони, напади на гарнізони та важливі об’єкти, докладно є опис про напад на м. Камінь-Каширський 19 серпня 1943 р., бої з каральними експедиціями тощо. Наприклад, є звіт про одну з найуспішніших операцій УПА, коли повстанці розгромили залогу, вбивши до 100 німецьких солдатів і поліцаїв, захопивши великі трофеї.

Протягом 1943 року …«Діяльність УПА досягала таких масштабів, що окупанти не могли не реагувати на неї. У документах міститься переклад наказу командувача СС і поліції генеральної округи «Волині та Поділля» Вільгельма Гюнтера. Ч. 41 від 7 червня 1943 р., у ньому окупаційний посадовець наказує знищити «національні заворушення» та роздає конкретні розпорядження німецьким каральним підрозділам про те, як діяти проти УПА».

Унікальним явищем в історії національно-визвольної боротьби була Колківська Повстанська Республіка, створена весною 1943 року на Волині з центром в містечку Колки. Формування Колківської держави почалося у березні 1943 року, коли Українська повстанська армія визволила від німецьких окупантів територію в районі селища Колки. Утворився острівець вільної, незалежної Української Держави, яка проіснувала до листопада 1943 року.

Шановні земляки та патріоти України!

Вивчивши та проаналізувавши події Другої світової війни і післявоєнні, які відбувалися на теренах Волинського Полісся, відкриваючи закриті невідомі сторінки історії та повертаючи із забуття людей, що боролися за національну ідею, спираючись на архівні дані хотів би донести до Вас, що варто віднайти кошти і встановити пам’ятник крайовому провідникові ОУН, командиру підрозділу УПА Ліннику Степану Андріановичу на його малій Батьківщині в с. Підгаття, Маневицького району, Волинської області.

Вічна слава! Вічна пам'ять землякам, воїнам ОУН-УПА що боролися за національну ідею побудови суверенної незалежної демократичної держави.

П.М.Хомич,
член Національної спілки краєзнавців України,
директор Маневицького краєзнавчого музею

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 806 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 2.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]