Головна » 2016 » December » 8 » У Львові презентують унікальну картину з фондів Волинського краєзнавчого музею
11:57
У Львові презентують унікальну картину з фондів Волинського краєзнавчого музею
У Львові презентують унікальну картину з фондів Волинського краєзнавчого музею

16 грудня 2016 року вперше, після комплексу реставраційно-дослідних робіт, які провели фахівці Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України (директор Тарас Откович, кандидат мистецтвознавства), у Львівській національній галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького буде представлено картину німецького художника ХVІ ст. Лукаса Кранаха Старшого – портрет Йоганна ІV Ангальт-Цербста, із фондів Волинського краєзнавчого музею.

Невдовзі унікальний раритет світової мистецької спадщини займе гідне місце в експозиції Художнього музею у м. Луцька.

Довідково:

У 2012 року на міжнародному пункті пропуску «Ягодин» прикордонники спільно з працівниками митниці запобігли вивезенню картини – портрету Йоганна ІV Ангальт-Цербста, з України. У 2013 році за вироком Любомльського районного суду Волинської області ї було конфісковано і передано у державну власність. Другий відділ державної виконавчої служби Луцького міського управління юстиції доручив Слідчому відділу УСБУ у Волинській області здійснити розпорядження конфіскованою картиною. 22 липня відбулась передача картини на постійне зберігання до фондів Волинського краєзнавчого музею.

«Johann Fürst zu Anhalt geb. 1504-1551» (Йоган, князь з Анхальту, 1504-1551) особа історична. Він походив зі старовинного роду Askanier (його герб – на звороті дошки), був старшим сином принца Ернеста Анхальт-Цербста (1451-1516) від шлюбу з Маргарет (1473-1530), дочкою герцога Генріха І з Мюнстерберга. Здобувши освіту, працював у суді. Його досвід і природний розум надавали йому перевагу перед іншими юристами, тому він бере участь в арбітражних суперечках, від імені імператора Карла V веде перемовини з Мартином Лютером, християнської спільноти Данії – з Бранденбурзьким судом. Під впливом брата Георга прийняв лютеранство й активно сприяв Реформації церкви 1535 р. Привів церкву до реальної влади. 1551 року помер від інсульту. Мав шестеро дітей, одна з дочок, Маргарет, померла в шестилітньому віці. З роду Анхальт-Цербст походила Катерина ІІ.

Авторство портрета належить, ймовірно, Лукасу Кранаху Старшому – високопрофесійному художнику (Німеччина, перша половина ХVІ-го століття). Принаймні, відомо достеменно, що цей художник малював портрет Йогана ІV у молодшому віці.

Лукас Кранах Старший (1472-1553) – художник епохи Відродження, живописець і графік, автор портретів, релігійних і міфологічних картин, алегорій. Від народження мав прізвище Sunder, псевдонімом стала назва міста, де він народився в родині художників.

На переломі 16-го століття жив у Відні, і цей період (1500-1504) став особливим у житті художника. Він починає засвоювати уроки італійського гуманізму і все частіше звертається до створення портретів.

Кранаху було за 30, коли він переїхав до Віттенберга, де курфюрст Саксонський Фрідріх Мудрий зробив його придворним художником. Від курфюрста майстер отримав дворянство (лицарство) і власний герб. Незнатне походження не давало змоги використовувати в якості емблематичного звіра лева, орла чи іншого хижака. Так з'явився невеличкий дракон з крилами, який і став розпізнавальним знаком на його картинах і гравюрах його майстерні.

Цей відмінний знак – дракон – є і на портреті Йогана ІV Анхальт-Цербста.

Картини Лукаса Кранаха Старшого зберігаються в музеях Швейцарії, Франції, Німеччини, Бельгії, Угорщини, Австрії. Віднині і України.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 672 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.3/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]