Головна » 2018 » April » 28 » У Ковельському музеї відкрито виставку про Українську революцію 1917-1921 років (ФОТО, ВІДЕО)
12:53
У Ковельському музеї відкрито виставку про Українську революцію 1917-1921 років (ФОТО, ВІДЕО)
У Ковельському музеї відкрито виставку про Українську революцію 1917-1921 років (ФОТО, ВІДЕО)

У Ковелі презентували виставку «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921. Проект реалізовується спільно з Волинським краєзнавчим музеєм. Його започаткував Український Інститут Національної Пам’яті 22 січня 2018 року до 100-річчя проголошення Незалежності Української Народної Республіки. Волинський краєзнавчий музей представив експозицію у Луцьку. Зараз її можуть оглянути ковельчани.

Експозиція складається з 21-го банеру. У доступній формі вона розповідає про один із найважливіших та найскладніших періодів нашої історії. Тут зібрані основні відомості про етапи революції, видатних діячів того часу. 250 унікальних документів та фотографій розміщені на плакатах.

Усі охочі можуть дізнатися про те, як відбувалося становлення української держави — розбудовувався устрій, працювали урядові організації, вводилась грошова одиниця, діяла церква, розвивалися власне військо і флот, освіта й культура.

Варто зазначити, що і Волинь має свою сторінку в Українській революції 1917-1921. Зокрема, у Ковелі була сформована Синьожупанна дивізія Армії УНР. Синьожупанники – це поширена неофіційна назва, що походить від кольору уніформи (синій жупан, сині шаровари, сірі папахи і блакитно-жовті кокарди).

На презентації виставки були присутні почесні гості з Луцька: представник Українського Інституту Національної Пам’яті, кандидат історичних наук Леся Бондарук та директор Волинського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Анатолій Силюк.

Вони зауважили, що представлена експозиція дає змогу дізнатись про факти, які замовчувались або подавались неправдиво у радянські роки. Допомагає систематизувати знання, тому буде корисною при підготовці учням до ЗНО, для усіх, хто цікавиться і вивчає історію своєї держави.

Заступник міського голови Ігор Прокопів зауважив, що подібні виставки дуже потрібні, адже вони дають можливість ще раз зустрітись, поспілкуватись та подискутувати. Повідомив, що за домовленістю вона буде експонуватись у навчальних закладах міста.

Голова Ковельської міськрайонної Національної спілки краєзнавців України Анатолій Семенюк звернув увагу присутніх на тому, що період Української революції 1917–1921 років – це ще одна цікава тема для написання статей, які увійдуть в збірник матеріалів конференції, присвяченої 500-річчю надання Ковелю Магдебурзького права.

Українська революція 1917-1921 років - один із найважливіших для нас уроків новітньої історії, який демонструє жертовність українців у боротьбі за свободу, за право бути господарями на власній землі.

Запрошуємо усіх відвідати виставку, адже вона - надзвичайно цікава!

Василина Столярчук,
науковий співробітник Ковельського історичного музею

Джерело: Ковельська міська рада

Відео ПАТ НСТУ ВРД:

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 500 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]