Головна » 2015 » January » 16 » У КАМІНЬ-КАШИРСЬКОМУ МУЗЕЇ ВІДКРИТО ЕКСПОЗИЦІЮ САКРАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА.
22:29
У КАМІНЬ-КАШИРСЬКОМУ МУЗЕЇ ВІДКРИТО ЕКСПОЗИЦІЮ САКРАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА.
У КАМІНЬ-КАШИРСЬКОМУ МУЗЕЇ ВІДКРИТО ЕКСПОЗИЦІЮ САКРАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА.

   У Камінь-Каширському краєзнавчому музеї відбулось відкриття нової експозиції, яка презентує збірку сакрального мистецтва, церковних книг, тканин та начиння з І пол. ХVІІ ст. до кінця ХХ ст.

   Започаткована збірка ще в 2002 році під час експедиції Волинського краєзнавчого музею під керівництвом Володимира Александрович в Камінь-Каширський район. Тоді в фонди Камінь-Каширського музею було передано кілька ікон кінця ХІХ-поч. ХХ ст. з Осівецької церкви Св. Параскеви-П’ятниці й рукопис «Акафіст Преподобному Отцю нашому Іову Почаївському» з церкви Різдва Пресвятої Богородиці, що в Камені-Каширському.

   Згодом з Раків-Ліської церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці були передані ікони ХІХ ст. «Святий Миколай» та «Печерська Богородиця з предстоячими Антонієм та Феодосієм», фелоні та єпітрахилі, що репрезентують зразки церковного шитва ХІХ ст., богослужбові книги, нагороди.

   Із Запруддівської церкви Успіння Пресвятої Богородиці представлені ікони із вівтаря ХІХ ст., а «Святий Миколай» того ж періоду знаходиться на реставрації в ННДРЦУ в Києві. Є підстави вважати, що до цих ікон приходили молитись Косачі, які з 1902 по 1907 рр. проживали в Запрудді.

   Унікальними є фрагменти вівтаря І пол. ХVІІ ст. із Камінь-Каширської Різдво-Богородичної церкви, що походить з, вочевидь, Камінського костьолу і є найстаршим католицьким дерев’яним різьбленим вівтарем на Волині.

Фрагменти вівтаря I пол. ХVII ст. з Камiнь-Каширської Рiздво-Богородичної церкви

   На урочисту подію були запрошені священики Камінь-Каширського благочиння, представники влади, колеги із Волинського краєзнавчого музею, громадськість.

   Спілкувались про важливість збереження духовних старожитностей та артефактів, готовність православного духовенства до співпраці, мистецьку цінність експонованих предметів.

   Із Різдвяними святами гостей вітала щедрувальна група районного будинку культури.

Використані фото із сайту Камінь-Каширського благочиння.

Джерело: Камінь-Каширський краєзнавчий музей

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 1368 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]