Головна » 2015 » November » 19 » Тема Міжнародного дня музеїв - 2016: "Музеї та культурні ландшафти"
18:39
Тема Міжнародного дня музеїв - 2016: "Музеї та культурні ландшафти"
Тема Міжнародного дня музеїв - 2016: "Музеї та культурні ландшафти"

   Міжнародна рада музеїв ІСОМ оголосила тему "Міжнародного дня музеїв - 2016" - "Музеї і культурні ландшафти". Відтак всі музеї, охочі приєднатися до свята і напруженої роботи можуть складати орієнтовні робочі плани. Адже 18 травня 2016 року – не за горами!

   У сучасну епоху, коли планета переживає екологічну кризу, на міжнародному рівні розробляється стратегія захисту навколишнього середовища і культурної спадщини зокрема. Одним з можливих шляхів виходу з цієї кризи є відновлення, збереження і розвиток культурного ландшафту. Тому обрана тематика для Дня музеїв є як можливістю, так і викликом для музеїв, оскільки вона змушує їх переосмислити свою місію та розбудовувати свою культурну та соціальну роль. Ці перетворення є стратегічними для музеїв третього тисячоліття по всьому світу.

   Статус культурного ландшафту як об'єкта спадщини був зафіксований у документах ЮНЕСКО ще в 1992 році, хоча тенденції до його виникнення з'явилися за 20 років до того, коли в 1972 році була прийнята Конвенція про охорону всесвітньої культурної спадщини, в якій в якості об'єкта охорони розглядалися рукотворні місця як результат творчості людини і природи.

   Найважливішою частиною культурного ландшафту є культурна спадщина, яка зберігається у вигляді предметів або інформації. У випадку якщо це явище є домінуючим фактором, визначаючи весь життєвий цикл людей даної місцевості, будучи одним з умов формування специфічної топоніміки, архітектури, етнології, археології, фольклору і в цілому всіх сторін культурного життя людей - в цьому випадку культурний ландшафт сам стає об'єктом спадщини.

   Тобто, культурний ландшафт – це не мертва природа з історичними пам’ятками, руїнами чи музейними артефактами, це є людський простір, складна еко-культурна система. Культурний ландшафт як конкретне місце в просторі є культурним ідентифікатором спільноти, що тут проживає; місце перебування спільноти визначає її особливість, специфіку, ідентичність.

   Тому музеї, що володіють такими фахівцями і накопичили такий досвід, просто зобов'язані поширити свій вплив поза свої стіни і стати «продовженим музеєм». Музеї можуть і повинні:

- бути авторами нових досліджень у сфері культурної спадщини та активними інститутами, які займаються захистом і консервацією культурних цінностей як усередині, так і за межами своїх стін;

- перетворитися на центри з вивчення та інтерпретації локальної спадщини;

- взяти на себе функції центрів, відповідальних за освіту у сфері культурної спадщини та ландшафту;

- курувати питання захисту, збереження і розвитку природних ландшафтів, а також займатися розвитком культурного туризму;

- зберігати історичні та культурні цінності, які є частиною ландшафту і сприяти сталому розвитку.

І найближчий час для представлення своєї програми дій у цьому напрямку - Міжнародний день музеїв - 2016. 

Джерело: Музейний простір України

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1086 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]