Головна » 2017 » March » 10 » Тарас Шевченко – духовний символ України
16:31
Тарас Шевченко – духовний символ України
Тарас Шевченко – духовний символ України

«Щовесни, коли тануть сніги
І на рясті засяє веселка,
Повні сил і живої снаги
Ми вшановуєм пам'ять Шевченка…»

Український поет, письменник, художник, громадський діяч, філософ, політик, фольклорист, етнограф, історик – все це Тарас Шевченко. Він є «духовним батьком» українців, основоположником нової української літератури, це ім’я стало «візитною карткою» України. Письменник для нашої Батьківщини – безсмертний Месія, а його «Кобзар» – літературна «Біблія».

Працівники КЗ «Іваничівський історичний музей» підготували виїзну виставку, яка 9 березня експонувалася у районному у домі «Просвіта», де проходили урочистості з відзначення 203-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка.

На виставці були представлені матеріали з фондів музею на Шевченківську тематику: колекція «Кобзарів» різних років видань, Шевченківський календар 1964 року видання (подарований жителем Іванич Євгеном Петров-Хватовим), автобіографічні матеріали поета, матеріали про три подорожі Шевченка до України, які він здійснив у 1843-му, 1845-му, 1859-му роках. Виставка була доповнена роботами декоративно-прикладного мистецтва гуртківців КЗ «Іваничівський БДЮТ».

До кінця березня ця виставка експонуватиметься у музеї, де будуть проходити тематичні екскурсії.

Постать великого Кобзаря українського народу надихала не лише письменників, йому та його літературним образам присвячували свої твори такі відомі композитори, як Микола Лисенко та Григорій Майборода.

Цілком справедливим і природним є той факт, що твори Тараса Шевченка були перекладені майже всіма мовами світу. І досі літературознавці вивчають, а письменники творчо використовують спадщину українського народного поета Тараса Шевченка. Для геніїв не існує дати смерті…

Джерело: Іваничівський історичний музей

Категорія: Іваничівський народний історичний музей | Переглядів: 671 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]