Головна » 2016 » January » 20 » Пропонують проголосити 2016-й роком Лесі Українки на Ковельщині
16:26
Пропонують проголосити 2016-й роком Лесі Українки на Ковельщині
Пропонують проголосити 2016-й роком Лесі Українки на Ковельщині

   При всіх сучасних битвах за матеріальні блага, за територію України на Сході, зрештою, і за саму незалежність (питання, чи бути Україні, чи ні – не риторичне!) не заростає стежина до вогнища української культури – музею Лесі Українки в Колодяжному. Духовно наповнена і культурна людина іде туди не просто побачити картинки з буття Косачів, а звірити своє життя з тим високоінтелігентним, яке подарували вони нам.

   У 2016 році минає 145 літ від дня народження Лесі Українки. Важливо наповнити цей рік просвітницьким змістом. Не просто згадати та поставити чергову "галочку" у виконаних заходах, а перенести дух Великої Українки в серце кожного із нас і найкраще – підростаючого покоління.

   У пострадянські часи нас, представників старших поколінь, виховували "на подвигах" Павлика Морозова, який в ім'я комуно-атеїстичної ідеї "продав" свого батька. Символами для наслідування служили міфи про Матросова, молодогвардійців та інших тогочасних героїв.

   Самопожертва, дух і, нарешті, істинний патріотизм Лесі Українки стоїть над тим усім. Перечитуючи, аналізуючи листи, драми, поезії, переконуєшся, який вогонь українства палав у її зраненому хворістю тілі.

   Саме вона відкриває для нас істину, яка сьогодні підтверджена багатьма науковцями про первозданність праукраїнців – аріїв і їхню високу споконвічну культуру. Я б сказав так:

Ми почались задовго 

до Гомера!

І ми в санскриті вижили,

мов Фенікс, 

Від Індії, Єгипту до Ірану.

У мові тій вкраїнські – наші

гени.

   Взагалі, творчість Лесі базується на глибокому пізнанні древньої української, східної та європейської історій. Коли б мене запитали, чим найбільше наповнений внутрішній світ поетеси, я без роздумів відповів би: це – історія, етнографія та українство.

   І славно, що наша перлина культури – музей Лесі Українки в Колодяжному у 2016 році працюватиме під гаслом: "Рік Лесі Українки".

   Вже 8 січня відбулося Новорічне свято – "Різдво у Косачів". До дня народження поетеси у лютому готується науково-практична конференція Всеукраїнського значення. Передбачено літературні зустрічі "Музей збирає друзів". 

   У серпні до Нечимного на відзначення 119-ї річниці з дня написання "Лісової пісні" з'їдеться письменницька братія з Волині і всієї України. А ще – свято Івана Купала, яке так любила юна Леся.

   Хочеться, щоб почули цей заклик відповідальні працівники культури та освіти міста і району та підтримали очільники владних структур. Кожна школа, кожен навчальний заклад мають торкнутися Лесиного творчого надбання. Урок, присвячений творчості поетеси, повинен стати обов'язковим.

   Пропонується гасло колодяжненських музейників перевести в більш широку площину, тобто оголосити "Рік Лесі Українки на Ковельщині".

   Маємо гордитися працівниками музею Лесі Українки, отими невтомними "пчілками" на чолі із Вірою Комзюк, Почесним краєзнавцем України. За підсумками роботи у 2015 році Колодяжненський музей став першим серед 100 музеїв області (друге місце виборов музей Волинської ікони).

   Тільки вдумайтеся: проведено 1002 екскурсії, на яких побували 22 тисячі відвідувачів. Приваблює глибока змістовність та емоційність екскурсоводів. Екскурсіями були зачаровані у недалекому минулому колишній Президент Леонід Кучма, Міністр транспорту Георгій Кірпа, глава Греко-Католицької Церкви блаженніший Святослав, видатні письменники та гості із близького і далекого зарубіжжя.

   Про рівень наукової та екскурсійної роботи свідчить і проведений семінару-навчання, точніше – стажування музейних працівників із всієї України. Це вперше сільський музей навчав музейників із Києва, Львова, Одеси, Полтави, Вінниці, Чернігова та інших міст новим формам і методам музейної справи.

   Нагадаємо, що таке стажування до цього проводилося тільки в столиці або у великих містах України.

   Є чим гордитися!

   Доречним буде, шановні ковельчани, висловити народне пошанування і подяку науковцям та й всім працівникам музею.

   Не маємо права не пошанувати Анатолія Силюка, директора Волинського краєзнавчого музею, нашого земляка, уродженця Уховецька, який багато допомагає нашим музейникам.

   Впевнений, що старання колодяжненських музейників побачить і почує районна влада, і не тільки подякує за роботу, а й надасть посильну допомогу у розвитку одного із найкращих музеїв області.

   Що ж, хай щастить у Новому 2016 році!

Анатолій СЕМЕНЮК,

голова Ковельської міськрайонної організації НСК України

Джерело: Вісті Ковельщини, 19 січня 2016 року № 5

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 834 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]