Головна » 2016 » December » 21 » Презентовано спільну українсько-польську книгу про ікону Холмської Богородиці
13:46
Презентовано спільну українсько-польську книгу про ікону Холмської Богородиці
Презентовано спільну українсько-польську книгу про ікону Холмської Богородиці

Завдяки співпраці двох католицьких університетів – у Любліні та Львові – побачила світ нова книга «Повернута із небуття» про найдавнішу збережену в Україні ікону – образ Холмської Богородиці перелому XII–XIII століть, яка зберігається у Музеї волинської ікони в Луцьку. Видання здійснено в рамках публічного проекту «Соборна Україна та Київська традиція», що жертовно підтримується українськими меценатами.

20 грудня 2016 року у Музеї волинської ікони в Луцьку відбулася презентація цього наукового видання, присвяченого 250-літтю коронування ікони. Видання містить матеріали Міждисциплінарного семінару «Топографія святості: ікона Холмської Богородиці в традиціях Slavia Orthodoxa, Slavia Unita i Slavia Latina», що його організували Гуманітарний і Філософсько-богословський факультети Українського Католицького Університету за участі Богословського факультету Люблінського Католицького Університету Івана Павла II. Семінар відбувся у Львові й Луцьку 15–16 вересня 2015 року.

Науковці підсумували сучасний доробок і запропонували нові авторські гіпотези щодо походження, історії побутування й функціонального призначення холмської ікони. Для тематичного та хронологічного розширення дослідницької палітри збірника редколегія запросила до авторського колективу не тільки учасників дисциплінарного семінару, але й інших провідних науковців. Книга акумулює статті 14 учених, котрі репрезентують декілька академічних та університетських середовищ Польщі й України. Свою увагу ці дослідники зосередили як на самій чудотворній іконі, так і на соціокультурному та релігійному просторі, в якому святиня функціонувала. У виданні вміщено тексти, що описують долю Холма від його початків і до сучасності (це своєрідна монографія з історії міста). Наступний тематичний блок збірника стосується самого холмського образу та різноманітних аспектів його культу. Остання частина книги містить два есеї – панорамний огляд історії Холмсько-Белзької єпархії як складової Київської унійної митрополії, та розвідку про взаємодію в яґеллонську добу двох мистецьких систем – Сходу і Заходу.

У презентації взяли участь і виступили редактор видання Ігор Скочиляс – доктор історичних наук, проректор з наукової роботи Українського католицького університету (Львів); автори збірника: Володимир Александрович – доктор історичних наук, професор, завідувач відділу історії середніх віків Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України; Оксана Ременяка – кандидат мистецтвознавства, старший науковий співробітник Інституту проблем сучасного мистецтва Академії мистецтв України (Київ); Павел Сиґовський – магістр, історик мистецтва (Люблін), а також Олександр Мусін – доктор історичних наук, провідний науковий співробітник відділу слов’яно-фінської археології Інституту історії матеріальної культури Російської академії наук (Санкт-Петербург); Володимир Пришляк – кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії України історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки; Тетяна Єлісєєва – завідувач Музею волинської ікони, відділу Волинського краєзнавчого музею; Анатолій Силюк – директор Волинського краєзнавчого музею.

Вела презентацію Євгенія Ковальчук, кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею доцент кафедри документознавства і музейної справи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Науковий збірник «Повернута із небуття. Ікона Холмської Богородиці» буде доступний волинянам. Його подарували товариству «Холмщина», Волинському краєзнавчому музею, Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, Духовній академії УПЦ КП, Духовній семінарії УПЦ, бібліотечним закладам Луцька.

Фото Л. Максимова

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 958 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]