Головна » 2017 » November » 15 » Презентовано «Шлях Гедиміновичів» (ФОТО, ВІДЕО)
16:57
Презентовано «Шлях Гедиміновичів» (ФОТО, ВІДЕО)
Презентовано «Шлях Гедиміновичів» (ФОТО, ВІДЕО)

13 листопада у Художньому музеї м. Луцька відбулась презентація історико-туристичного путівника «Шлях Гедиміновичів».

Ще у 2012 році Луцьк став містом-учасником проекту «Шлях Гедиміновичів». Ініційований цей проект низкою українських міст, музеїв та історико-культурних заповідників, історично пов’язаних з культурною спадщиною Великого Князівства Литовського, Руського і Жемайтійського та династією Гедиміновичів. Стратегічною метою проекту є створення сучасного міжнародного туристичного продукту, який би в перспективі отримав загальноєвропейське визнання і був включений до переліку культурних шляхів Ради Європи.

Презентація буклету з даним туристичним маршрутом відбулась у формі відкритого заходу про спільну історію Литви й України для широкого кола слухачів та за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні Марюса Януконіса, а також виконувача повноважень міського голови, секретаря міської ради Григорія Пустовіта, керівників виконавчих органів Луцької міської ради.

Модератор події і керівник проекту Дмитро Ващук розповів присутнім про концепцію створення путівника і його наповнення.

Історик Петро Троневич зауважив, що саме за литовської доби були найкращі умови і привілеї для українців, чого не можна сказати про польське панування, а тим більше російське. «Епоха Гедиміновичів залишилась в пам’яті народу як часи поширення магдебурзького права та запровадження Литовських статутів – унікальних для свого часу правових кодексів. Саме у ці часи в Україні зародилось козацтво, а нащадок роду Гедиміна, князь Дмитро Вишневецький, заснував Запорізьку Січ».

Приємним моментом на завершення стало те, що путівник роздали усім бажаючим.

Джерело: Художній музей

Відео Волинської РДНСТРКУ :

Категорія: Художній музей | Переглядів: 578 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]