Головна » 2014 » Лютий » 14 » Поясний набір давньоруського дружинника і арабські дирхеми, віднайдені на Старовижівщині, передано до Волинського краєзнавчого музею.
15:08
Поясний набір давньоруського дружинника і арабські дирхеми, віднайдені на Старовижівщині, передано до Волинського краєзнавчого музею.
Поясний набір давньоруського дружинника і арабські дирхеми, віднайдені на Старовижівщині, передано до Волинського краєзнавчого музею.
Археологічна колекція Волинського краєзнавчого музею нещодавно поповнилася цікавими знахідками, що ілюструють матеріальну культуру волинян у давньоруський час. Їх передали жителі смт. Стара Вижівка Олександр Забедюк та Володимир Стасюк. До складу переданих предметів належать елементи поясного набору дружинника 10 – початку 11 століть та дві арабські монети 8-10 ст. – куфічні дирхеми (див. фото 1).



За словами авторів знахідок, їх було виявлено на березі оз. Димень, що знаходиться поблизу с. Кримне Старовижівського р-ну. Не вагаючись, артефакти вирішили передати до музею, щоб їх могли побачити усі волиняни та гості краю.
Безумовно, що комплекс знахідок становить неабиякий інтерес як для дослідників історії Волині так і для оформлення музейної експозиції. Дослідники відзначають вагому роль поясного набору в костюмі населення давньоруського періоду. Набірний пояс був одним із яскравих, соціально значущих елементів «дружинної культури», окрім свого основного функціонального призначення він також виконував роль одного із атрибутів воїна-дружинника.
До складу віднайденого поясного набору належать пряжка ліроподібної форми з нерухомим щитком (фото 1: 4), дві фігурні накладки із зображенням маски сови на заглибленому фоні (фото 1: 5 6) та наконечник пояса із стилізованим рослинно-геометричним орнаментом (фото 1: 3). Подібні елементи набірного поясу знайдено на території Білорусі, в кургані дружинника 10 – початку 11 ст., в Заславлі Мінської області (див. рис. 1). Окремі елементи трапляються також і на інших давньоруських пунктах, в т. ч. й на Волині.



На менш цінними артефактами є також знайдені поруч монети Арабського халіфату. Одна із них (фото 1: 2) була випущена на монетному дворі в місті Медінат-ас-Салам під час правління халіфа Харуна-ар-Рашида (786-809 рр.) із династії Аббасидів. Інша представлена фрагментом (фото 1: 1). Відомо, що арабські дирхеми перебували в обігу не лише на території Арабського халіфату, але були поширені на величезних просторах Східної та Північної Європи від початку 9 ст. до початку 11 ст. В давньоруських писемних пам’ятках дирхеми відомі під назвою кун і ногат. Поряд з цілими монетами часто зустрічаються обрізки різного розміру (давньоруський термін – «резана»), як і в нашому випадку, такі фрагменти використовувались для дрібніших торгівельних операцій.
Таким чином датування нашого поясного набору збігається із періодом використання арабських дирхемів на східнослов’янських землях, а отже знайдення їх в одному місці є не випадковим. Слід також зазначити, що місце знахідки розташоване за 5 км від русла р. Прип’ять, по якій пролягав один з найдавніших міжнародних торгових шляхів…
Володимир Савицький,
старший науковий співробітник
Волинського краєзнавчого музею
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 807 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]