Головна » 2016 » January » 28 » Пам’яті Героїв Крут
21:48
Пам’яті Героїв Крут
Пам’яті Героїв Крут

   28 січня 2016 року у Волинському краєзнавчому музеї була проведена історична година «Бій під Крутами в історичній пам’яті», присвячена подвигу Героїв Крут.

   Бій на залізничній станції Крути відбувся 98 років тому – 29 січня 1918 року. Він тривав понад 7 годин. Шеститисячній більшовицькій армії Муравйова протистояли лише близько шістсот українських студентів та школярів навчальних закладів м.Києва. Половина з них загинули у нерівному бою.

   Десятиліттями історія бою замовчувалася та перекручувалася. Спогад про подвиг молодих героїв Крут зберігся разом із свідками тієї події – архівними даними, іншими джерелами. І лише з набуттям Україною Незалежності постало питання про гідне вшанування юних героїв.

   На музейному заході провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Сергій Лис ознайомив присутніх, учнів обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, з матеріалами про бій під Крутами. Це документи та світлини, котрі містять інформацію про учасників пам’ятного бою.

   Хвилюючою сторінкою зустрічі стала розповідь про кількох героїв-волинян, котрим пощастило вижити в ті трагічні часи. Завершилась історична година цікавим спілкуванням, проведенням історичних паралелей між подіями Української революції 1917-1921 рр. та Революції гідності 2013-2014 рр., а також її продовженням – українському спротиву нинішній російській військовій агресії.

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 774 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]