Головна » 2015 » January » 16 » Обласний музей запрошує на відзначення Дня Соборності України.
21:56
Обласний музей запрошує на відзначення Дня Соборності України.
Обласний музей запрошує на відзначення Дня Соборності України.

   22 січня – День Соборності України. З цієї нагоди у Волинському краєзнавчому музеї 20 січня о 14.00 год. у конференц-залі відбудеться історична година. Працівниками відділу новітньої історії до Дня Соборності України створено виставку «Волинь в Українській революції 1917 – 1921 років». На ній представлені матеріали з фондів музею, які ілюструють державотворчий процес на Волині у часи становлення Української Народної Республіки та Української Держави Павла Скоропадського.

   Це, зокрема, документи і світлини Центральної Ради та Генерального Секретаріату, розпорядження місцевих органів влади, які розповідають нам про боротьбу волинян за становлення української державності. Розміщений блок матеріалів про політичну та культурно-освітню діяльність Гетьманату Павла Скоропадського. Частина з представлених експонатів належить до періоду воєнних дій 1919 – 1921 років, коли саме на Волинь перемістився центр державотворчих процесів УНР. Зокрема, документи і фотографії таких визначних політичних та військових діячів як Симон Петлюра, Євген Коновалець, Андрій Мельник та інших, які на завершальному етапі Української революції перебували й активно діяли на теренах нашого краю.

   Унікальними експонатами на виставці є рукописний документ з фондів музею, написаний особисто Головою Центральної Ради та Президентом УНР Михайлом Грушевським, а також оригінальний примірник однієї з перших книг, в якій аналізується спільна боротьба УНР і ЗУНР за незалежність авторства Державного секретаря закордонних справ ЗУНР Василя Панейка «З'єдинені держави Східної Европи: Галичина й Україна супроти Польщі й Росії». На заході виставку представить старший науковий співробітник відділу новітньої історії Сергій Лис.

   Через 71 рік, в 1990 році на хвилі відродження демократії, в умовах горбачовської гласності українці знову відчули себе єдиною нацією. Злука ЗУНР і УНР стала тією подією в нашій історії, яка посприяла остаточному пробудженню української самосвідомості після кількох століть поневолення.

   На сьогоднішній день, коли частина території України є окупованою, і ворог бажає знову розділити і завоювати нашу землю, свято Соборності України є знаменним і об’єднавчим для всього українського народу. Про цей непростий час, революційні події, наступ ворога на нашу соборну землю, героїв сучасності розповість присутнім завідувач відділу новітньої історії Валентина Машлай.

   Учні Центру професійно-технічної освіти матимуть змогу переглянути документальний фільм «Лист без конверта».

   Ведуча заходу – молодший науковий співробітник відділу науково-освітньої роботи Оксана Костюк.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 764 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]