Головна » 2016 » December » 5 » Новинки з виставки
14:47
Новинки з виставки
Новинки з виставки

15-16 грудня ц.р. в рамках відзначення 150-річчя від дня народження Модеста Левицького – письменника, лікаря, педагога, громадського діяча, відбудеться Всеукраїнська наукова конференція. До цієї події виставку «Тяжка дорога Модеста Левицького», організовану відділом фондів музею спільно з відділом давньої історії, буде доповнено новими матеріалами. Це, насамперед, журнали «Літературно-науковий вісник» за 1908 рік, де вперше було надруковано перекладений М.Левицьким роман Ептона Сінклера «Нетрі», який в оригінальному викладі – англійською – вийшов друком 1906 року (до речі, про цей факт немає згадок навіть у сучасних енциклопедіях), ксерокопії видань творів для дітей (серія «Золота бібліотека української дитини»; Львів, 1930).

Ларисою Пилипівною Токарук передано оригінальні матеріали, пов’язані з діяльністю Луцької української гімназії у 1920-30-хх роках, у якій у 1927-32 рр. працював М.П.Левицький: фото гімназистів періоду діяльності гімназії (до 1939 року), і пізніших зустрічей у Луцьку колишніх однокласників, яких доля розкидала по всьому світу.

Учні М. П. Левицького:

Микола Затовканюк з Полонки Луцького р-ну; пізніше – професор Празького університету. Фото 1988 р.

Василь Гутовський (зліва) і Юрко Сало. 18.Х.1931 р.

Учениці 1929-30 навчального року. Нижній ряд, зліва направо: Олена Кульчицька, вчителька укр. мови і літератури Софія Орлова, Єва Молоткова. Верхній ряд: Левчанівська Ірина, Лопухович Ангеліна, Степура Оксана

Унікальним експонатом – доповненням виставки є берет Надії Кревської, колишньої гімназистки ЛУГ у 1934-38 р. родом з містечка Торчин на Волині, яка залишила теплі спогади про роки навчання і повиті сумом – про подальше життя і поневіряння своєї родини. Але куди б не закидала її доля – берегла дорогу реліквію – частинку уніформи гімназистки ЛУГ за 1938 рік, – синій сукняний берет з вишитою емблемою.

Унікальна реліквія – берет колишньої гімназистки ЛУГ Надії Кревської. 1938 р.

Саморобна бандура. На такій, ймовірно, навчав гімназистів Модест Левицький

Зустріч колишніх гімназистів 15-16 серпня 1998 р.: ІІІ з’їзд з нагоди 80-річчя ЛУГ. У нижньому ряду 6-та зліва з букетом червоних гладіолусів – Лариса Пилипівна Токарук, організатор зустрічей колишніх гімназистів у Луцьку, автор книг про Луцьку Українську Гімназію і одного з її вчителів – Модеста Левицького

Наталія Пушкар,
головний хранитель музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 685 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.2/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]