Головна » 2021 » May » 17 » Нові акценти шкільного музейництва
10:14
Нові акценти шкільного музейництва
Нові акценти шкільного музейництва

З нагоди Міжнародного дня музеїв Маневицький краєзнавчий музей організував на базі музею та в Маневицькій публічній бібліотеці семінар «Нові акценти музейництва». На який були запрошені відповідальні працівники шкільних музеїв Маневицької, Любешівської, Прилісненської, Колківської та Камінь-Каширської ОТГ, прикро, але останні проігнорували, але приємно, що їх замінили представники Ківерцівської ОТГ.

Метою семінару було донести до слухачів актуальні завдання шкільних музеїв новостворених ОТГ, адже реформа децентралізації, дає великі можливості для розвитку територіальних громад. В свою чергу хочу наголосити, що саме навколо музейних інституцій можуть гуртуватися територіальні громади і робити комфортне середовище для проживання. Так, є чимало першочергових питань, таких як розвиток інфраструктури зокрема доріг, але ці дороги мають вести до тих місць, де можна вивчити історію рідного краю та приємно і з користю провести час з родиною.

На семінарі обговорювалися актуальні проблеми розвитку сучасного музею, як науково-просвітницького та культурно-мистецького центру та перспективи розвитку і завдань музею на сучасному етапі. Зокрема, Любов Грабинська, методист Волинського обласного центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді Волинської обласної ради узагальнила проведені роботи, місцевих органів виконавчої влади з музеями в умовах децентралізації.

Методист відділу виховної роботи ВІППО (післядипломної педагогічної освіти) Анатолій Силюк, ознайомив учасників семінару з досвідом проходження децентралізації в Україні в частині музейної справи та міжнародними практиками діяльності музеїв в місцевих територіальних громадах.

Про формування нової нормативно-правової бази та рекомендації для ОТГ в частині забезпечення культурними послугами, виступив Геннадій Бондаренко, професор, член-кореспондент Української Академії історичних наук, директор центру дослідів Волині, Голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України та Олександр Демянюк, доктор історичних наук, професор, заступник директора ВІППО (післядипломної педагогічної освіти).

Учасникам семінару був представлений досвід роботи Ірини Скорик, вчителя історії ОЗЗСО «Прилісненський ліцей». В обговоренні прийняли участь фахівці музейної галузі Волині.

А також в роботі семінару взяли участь та виступили про організацію роботи шкільних музеїв в сучасних умовах начальник відділу культури та туризму Маневицької селищної ради Олександр Піддубний, начальник відділу освіти, молоді та спорту Маневицької селищної ради Валентина Буско, директор Лобненського музею Любешівської ОТГ Віра Черевко, директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич,

Окремо, мали час учасники семінару на запитання та відповіді, а також ознайомлення з стаціонарною експозицією та виставками Маневицького краєзнавчого музею, з оглядом унікальної сенсаційної знахідки «Маневицький човен-моноксил».

Від себе особисто хочу висловити слова вдячності голові Маневицької селищної ради Олександру Оксентійовичу Гаврилюку, начальнику відділу культури та туризму Маневицької селищної ради Олександру Калиновичу Піддубному, директору Маневицької публічної бібліотеки Любові Анатолівні Соловянчик, за підтримку в організації заходу.

Завершуючи скажу, що ми музейники, в сучасних умовах маємо навчитися конструктивному діалогу з місцевою владою, впроваджуючи нові форми роботи музейного закладу, грамотно поповнювати музейні фонди, доводячи свою користь та необхідність для ОТГ.

Петро Хомич,
директор Маневицького краєзнавчого музею

Джерело: Маневицький краєзнавчий музей

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 266 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]