Головна » 2016 » January » 22 » "НИНІШНІЙ РІК НА ВОЛИНІ ВАРТО ОГОЛОСИТИ РОКОМ ЛЕСІ УКРАЇНКИ", – ІРИНА КОНСТАНКЕВИЧ
13:01
"НИНІШНІЙ РІК НА ВОЛИНІ ВАРТО ОГОЛОСИТИ РОКОМ ЛЕСІ УКРАЇНКИ", – ІРИНА КОНСТАНКЕВИЧ
"НИНІШНІЙ РІК НА ВОЛИНІ ВАРТО ОГОЛОСИТИ РОКОМ ЛЕСІ УКРАЇНКИ", – ІРИНА КОНСТАНКЕВИЧ

   Про це депутат заявила 21 січня 2016 року на засіданні постійної комісії Волинської обласної ради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму в ході розгляду питання Про Регіональну програму розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області на 2016 – 2020 роки. Ірина Констанкевич каже, що вона ретельно проаналізувала заходи проекту програми, але не побачила там підготовки до відзначення 150-річного ювілею Лесі Українки, який відзначатиметься через 5 років. "Але пропозиції до Верховної Ради, Уряду та Президента щодо гідного вшанування пам'яті поетеси потрібно розробляти вже в цьому році", – вважає депутат обласної ради. Крім того, пані Констанкевич пропонує подбати про структури, які займаються лесезнавством на Волині та передбачити кошти на видання ювілейної літератури. Детальніше свої пропозиції вона планує викласти в депутатському запиті, який озвучить на наступному пленарному засіданні сесії.

   Крім цього, депутат висловила ряд інших пропозицій щодо обговорюваного проекту Програми. Зокрема, Ірина Констанкевич пропонує переглянути видатки на видавництво часопису "Яровиця". Начальник управління культури ОДА Валерій Дмитрук каже, що видання має неабиякий попит у методистів будинків культури, бо містить сценарії для проведення різних заходів. Тим часом, Ірина Констанкевич вважає, що такі матеріали можна було б розміщувати на спеціалізованому сайті, а 30 тис. грн. щорічних видатків спрямувати на інші потреби культури.

   В депутатів є питання і до видатків для виконання статутних завдань, вирішення фінансово-господарських питань надавати фінансову допомогу Рокинівському музею сільського господарства Волині-скансен в сумі 520 тис. грн. щорічно .Валерій Дмитрук пояснив, що заклад належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, а тому претендує на поповнення статутного фонду, оскільки не заробляє достатніх коштів на утримання експозиції. Голова постійної комісії Петро Савчук зауважив, що аналогічні заклади в Європі успішно заробляють кошти на своє утримання. Тим часом, директор музею Олександр Середюк запевняє, що в Рокинівський скансен має лише 100 тис. грн. прибутків в рік, чого не достатньо для виконання статутних зобов'язань. Комісія ініціює проведення перевірки цих фактів.

   Заступник голови комісії Юрій Поліщук має питання до такого виду заходів програми як "Забезпечення проведення культурно-просвітницьких та літературно-мистецьких заходів з відзначення державних свят, важливих політичних подій, ювілейних дат за участю керівників обласної державної адміністрації, обласної ради, представників центральних органів державної влади України". Щороку на ці потреби пропонується виділяти по 300 тис. грн. Валерій Дмитрук пояснив, що ці кошти закладаються для придбання квітів та вручення нагород від облради та ОДА.

   Після тривалого обговорення депутати таки рекомендували підтримати проект Регіональної програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області на 2016 – 2020 роки.

   Беззаперечну підтримку депутатів спочатку отримав й проект Про затвердження Обласної програми розвитку медіа-простору Волині та реалізації державної інформаційної політики на 2016 – 2020 роки. Втім, заслухавши інформацію про пропозиції голови обласної ради Ігоря Палиці зменшити обсяги фінансування Програми, а також, взявши до уваги клопотання головного редактора "Волинської газети" Володимира Данилюка про виділення 200 тис. грн для фінансової підтримки очолюваного ним видання, комісія вирішила взяти паузу та повернутися ще раз до розгляду цього проекту.

Джерело: Волинська обласна рада

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 733 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]