Головна » 2017 » March » 1 » Мініатюрні моделі вітрильників в пляшках презентовані на Маневиччині
21:53
Мініатюрні моделі вітрильників в пляшках презентовані на Маневиччині
Мініатюрні моделі вітрильників в пляшках презентовані на Маневиччині

Мініатюрні моделі вітрильників різних часів і народів, кораблів із казок, художніх творів, міфів і легенд та авторські варіанти вітрильників від сьогодні і протягом березня місяця можна оглянути на виставці в Маневицькому краєзнавчому музеї, 160 експонатів розмістилися на кількох стендах, а ховаються вони у скляних пляшках, в яких в скорому часі розміститься «Маневицький човен – моноксил».

28 лютого у приміщенні Маневицького краєзнавчого музею відбулася презентація виставки Володимира Ящука «Мініатюрні моделі вітрильників в пляшках». У відкритті виставки взяли участь учні Серхівської школи та активні жителі Маневич. Під час презентації виставки майстер подарував в фонди Маневицького краєзнавчого музею «Козацький човен», та пообіцяв що в скорому часі поповнить свою колекцію пам’яткою підводної археології «Маневицьким човном – моноксилом».

Учасники заходу поспілкувалися з майстром, переглянули відеофільм «Корабель у пляшці», де Володимир Ящук демонструє лише завершальний етап – складання вітрильника із готових деталей. А це, зі слів майстра, - якихось п'ять відсотків від усієї справи. Найбільше часу забирає виготовлення деталей. Деякі з них – зовсім мініатюрні.

Власник і автор виставки Володимир Пантелеймонович Ящук – пенсіонер, уродженець Тернопільщини, який нині проживає у селі Промінь Луцького району. Схожі моделі Володимир Ящук виготовляє вже 40 років. Захоплення морем і вітрильниками зародилось під час проходження військової служби на Балтиці, а поштовхом до незвичного захоплення виготовлення моделей кораблів став випадок, коли товариш звернув його увагу на фото вітрильника в пляшці, яке було розміщене в популярному колись радянському журналі «Вокруг Света». Володимир Пантелеймонович сказав, що це не так важко зробити і згодом мусив підтвердити свої слова ділом.

Він самотужки вигадував, випробовував технологію та інструменти, і матеріали. На виставці представлені 160 відтворених мініатюрних моделей кораблів, яхт, човнів різних історичних епох: від Стародавнього Єгипту, Китаю, Римської імперії до XVIII-XIX століть. Моделі вітрильників виготовлені зі шпону, бамбуку, ниток, паперу, пластику, фольги, а особливість експонатів полягає в тому, що всі вони знаходяться у скляних пляшках.

Автор знає багато секретів майстерності у виготовленні подібних мініатюр, освоїв нові способи кріплення кораблів: до капронової нитки, натягнутої всередині, бушпритом до корка, підвішування на одній та двох волосинах, на площину з бісеру. Для кріплення крихітних деталей майстер використовує клей ПВА. А склеюється вітрильник за допомогою спеціальних інструментів безпосередньо всередині пляшки. Зображення та креслення майбутніх виробів бере зі спеціальної літератури, Інтернету. На виготовлення одного виробу у Володимира Пантелеймоновича йде приблизно 30 годин кропіткої праці.

Виставка «Мініатюрні моделі вітрильників у пляшках» буде цікавою і дорослим, і дітям. Відвідати виставку можна до 31 березня включно, в Маневицькому краєзнавчому музеї. Вхід для дорослих – 5 гривень, учнів та студентів – 2,50 гривень, для дошкільнят – безкоштовно.

П.М.Хомич,
директор Маневицького краєзнавчого музею

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 788 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]