Головна » 2017 » March » 9 » «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття»
19:12
«Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття»
«Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття»

9 березня 2017 року в Маневицькому краєзнавчому музеї, до 203-ї річниці від дня народження великого сина українського народу – поета, художника, філософа Тараса Григоровича Шевченка (1814–1861), відкрито виставку «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття».

Золотими літерами в історію України ввійшло ім’я Великого Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка. В усьому світі цього поета, художника, митця знають, шанують, величають, називають Генієм і Пророком. Це ім’я дорогоцінною перлиною виблискує у золотій скарбниці світової культури. Шевченківська тема стала однією з провідних на мистецьких вернісажах, у творчості багатьох живописців, графіків, скульпторів, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва.

В фондовому зібранні Маневицького краєзнавчого музею зберігається ряд творів різного спрямування, які розкривають тему «Шевченкіани». Деякі з цих робіт були закуплені та передані, або подаровані. Серед них вишитий Кобзар народною майстринею з Маневич Тетяною Деркач, вишитий портрет та «Заповіт», український Буквар – читанка виданий в Лондоні в 1964 році, подарований музею в 2000 році жителем Австралії, який народився в Маневицькому районі. Також в нинішній експозиції представлені учнівські твори випускників Маневицьких шкіл, які писали образ Кобзаря та його життєвий шлях до відзначення річниць поета. Доповнюють виставку друковані матеріали, передані до фондів музею.

Портрет, вишитий вручну. 60-тi роки ХХ ст.

«Заповiт», вишитий вручну. Поч. ХХI ст.

Український буквар. Лондон, 1964 рiк

В Україні немає відомішого, доступнішого широкому загалові і більш дослідженого письменника, аніж Тарас Шевченко. Мабуть, не знайдеться в нашій державі людини, котра б не вважала, що вже кого-кого, а Шевченка знає. Ретельно вивчено і десятки разів прокоментовано кожен твір. Попри все те, доводиться стверджувати, що досі, навіть через стільки років після його смерті Шевченко залишається незбагненним. Ми звикли звірятися за Шевченковою творчістю у своїх почуваннях, поглядах на життя, на історичні події – його слово не має фальшу, тут все істина.

На виставці представлено більше 20 творів мистецької шевченкіани з фондової колекції музею та народних майстрів Маневиччини.

Роботи мiсцевих майстрiв, ліворуч вимпел Ю.Савки

Виставка експонуватиметься до 30 березня 2017 року. Маневичан та гостей селища запрошуємо відвідати виставку.

П.М.Хомич,
директор Маневицького краєзнавчого музею

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 657 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]