Головна » 2014 » June » 12 » Маестро Стравінський і джаз у фотографіях.
14:16
Маестро Стравінський і джаз у фотографіях.
Маестро Стравінський і джаз у фотографіях.

   У Волинському краєзнавчому музеї, у рамках ХІ музичного фестивалю „Стравінський та Україна”, 12 червня 2014 року відкрито фотовиставку „Маестро і джаз”. Зі слів одного з її організаторів Василя Ворона, експозиція інспірована спогадами видатного джазового композитора Ігоря Стравінського.

   „Джаз – у широкому розумінні – після 1918 року час від часу впливав на мою музику, а сліди блюзу і бугі-вугі можна виявити навіть у моїх „найсерйозніших” речах”, – зазначав Ігор Стравінський у „Діалогах” з Робертом Крафтом. „Ebony concerto”, який Стравінський називав „африканським”, а блюз став для нього „синонімом африканської культури„ дав можливість організаторам виставки Василю Ворону та Олександру Більчуку експонувати унікальну колекцію автентичних африканських ударних інструментів із збірки видавництва „Ініціал”. Водночас скептичне ставлення самого композитора до його власного „портретування джазу” дає підставу зосередити увагу на новій тенденції у розвитку нашого культурного середовища, що далася взнаки за роки незалежності України. Джазмени – вихідці з радянської доби – продовжують формувати нове культурне середовище Волині.

   Під час заходу організатори представили унікальну колекцію африканських ударних інструментів та „артефакти”, з допомогою яких джазова музика входила у музичний побут волинян, зокрема, радіоприймачі кінця 50-х років. «Джазифікація» розпочиналася і тривала десятиліттями, передусім, завдяки радіо. Із двох найстаріших радіоприймачів, що представлені в експозиції, німецький фірми «GRUNDIG» 1958 року дотепер приймає радіопрограми на ДВ, СВ, і УКВ.

   „Ця виставка – початок проекту, що ми хочемо збагатити його за рахунок приватних колекцій. Можливо, у людей збереглися старі патефони, й вони не знають, що з ними робити, вінілові платівки із записами джазу. Ми, організатори, закликаємо усіх, у кого вдома є щось подібне, що могло б задокументувати захоплення волинян джазовою музикою (а воно було помітним протягом останніх 50-ти років) надати такі експонати музею”, – розповів Василь Ворон.

   Під час відкриття експозиції представили роботи фотохудожника Олександра Більчука, що відображають найяскравіші моменти і дійових осіб процесу відродження джазових традицій в обласному центрі Волині.

   Ігор Стравінський писав про своє «портретування джазу», визначення, яке цілком підходить до робіт Олександра Більчука, який намагається популяризувати ідею імпровізації, той дух братерства і свободи, який ми відчуваємо під час джазового виконання, що не визнає кордонів, стереотипів, вікових, класових та расових обмежень, поділу на аматорів і професіоналів….

    На думку організаторів, виставка „Маестро і джаз” – це невід’ємна частина музичного джазового фестивалю „Стравінський та Україна”.

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 850 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]