Головна » 2016 » January » 20 » Любомль і любомльчани на фотографії початку ХХ ст.
15:54
Любомль і любомльчани на фотографії початку ХХ ст.
Любомль і любомльчани на фотографії початку ХХ ст.

   19 січня у Любомльському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки під назвою «Любомль і любомльчани на фотографії початку ХХ століття». Її основою стали фото (всього 224) із приватної колекції місцевого краєзнавця Миколи Дзея.

   Загалом, виставка складається із трьох умовних розділів:

  • Життя і побут мешканців м. Любомль 1900-1914 рр. (фото місцевих службовців, вчителів, учнів, працівників залізниці, учасників російсько-японської війни, синагоги,тощо).
  • Любомль і любомльчани в період Першої Світової війни (світлини видів м. Любомль (площа Ринок, храми, залізничний вокзал тощо), учасників І Світової війни, сімей біженців, української народної школи в м. Любомль, жителів міста).
  • Місто Любомль і його жителі в міжвоєнний період (1919-1939 рр.) – фото видів міста, відомих уродженців Любомля: посла Сейму В. Мохнюка, артистки Н. Ужвій, сім’ї Братунів; членів КПЗУ, учасників Просвіти, службовців, вчителів,лікарів та ін.

   Відкривав і вів захід директор музею Олександр Остапюк.

   Із вітальними словами та побажаннями до краєзнавця М.Дзея звернулись також заступник голови Любомльської районної ради Сачук Ганна, начальник відділу освіти Любомльської РДА Стрільчук Василь, колеги із Будинку школяра м. Любомль, друзі та шанувальники його захоплення.

   Виставка діятиме в Любомльському краєзнавчому протягом наступних двох місяців. Тож запрошуємо усіх бажаючих!

Для довідок:

Дзей Микола Сергійович народився в м. Любомль 04.01.1960 року. Протягом 1967 - 1977 рр. навчався в Любомльській СШ №1, після закінчення якої поступив на денне навчання в Київський технікум легкої промисловості. З 1978 до 1980 рр. проходив строкову службу в Групі радянських військ в Німеччині.

В 1982 році закінчив з відзнакою Київський технікум легкої промисловості по спеціальності «художник-модельєр взуття».

З 1982 по 1991 рік працював в Любомльській художній майстерні Волинського художньо-промислового комбінату на посаді художника-оформлювача. У 1987 році був залучений до оформлення експозиції новітньої історії в Любомльському краєзнавчому музеї. З того часу проявив глибокий інтерес до історії рідного краю, старої фотографії і поштових листівок Волині початку ХХ ст.

Оформляв музей Бойової Слави в СШ №1 і СШ №2, а також шкільний музей історії в СШ №3 міста Любомль. Є співзасновником музею освіти Любомльського району, а також кімнати – музею Наталії Ужвій в Любомльській районній гімназії.

З 1991 року і понині працює керівником гуртків Любомльської районної станції юних техніків, а також очолює секцію історичного краєзнавства Малої Академії наук України. Вихованці секції під керівництвом М. Дзея були переможцями обласних, всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт, а також міжнародного симпозіуму юних краєзнавців у 2009 році.

М. Дзей свою колекцію «Волинь у поштових листівках поч. ХХ ст.» виставляв у Любомльському краєзнавчому музеї, Ковельському історичному музеї. Традиційно до Дня міста презентує виставку «Любомль у старовинній фотографії».

 Матеріали з особистої колекції були використані для створення виставки «Памятаючи Любомль», а також документального фільму «Любомль - моє серце пам’ятає» (1997-2002) у США.

З часу оформлення Любомльського краєзнавчого музею в 1987 році постійно підтримує контакти з музеєм, приймаючи участь у більшості заходів та поповнює його фонди.

В 2008 році у співавторстві видав альбом-каталог «Від серця до серця. Волинь у поштовій листівці початку ХХ ст.». В 2009 році книга потрапила у трійку кращих в Україні за номінацією «Візитівка».

Приймає участь у науково-краєзнавчих конференціях, де опублікував статті: «Український посольський клуб 1922-1927 рр.», «Доля посла Мохнюка», «Холокост на Любомльщині», «Наталія Ужвій» - всі в 2007 році; «Володимир-Волинський у поштовій листівці» - 2008 році. Також публікує матеріали своїх досліджень в обласній та районній пресі.

Особливо приділяє увагу вивченню та дослідженню тем про діяльність ОУН-УПА, українсько-польське протистояння на території району, історію єврейської общини, діяльність пожежної охорони, життя відомих особистостей краю, любомльську шевченкіану. Вивчає джерельну базу Волинського обласного архіву.

Нагороджений почесною відзнакою «За заслуги перед містом» до 725-річчя м. Любомль (2012 р.), почесними грамотами Міністерства освіти України, Волинської обласної ради.

Член Любомльського відділення Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України з 14 січня 2010 р.

Джерело: Любомльський краєзнавчий музей

Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 1250 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/10
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]