Головна » 2014 » Травень » 1 » „Ковельщина у вогні. Хроніка 1941-1944 років”.
14:02
„Ковельщина у вогні. Хроніка 1941-1944 років”.
„Ковельщина у вогні. Хроніка 1941-1944 років”.

   У Ковельському історичному музеї розгорнуто фотовиставку «Ковельщина у вогні. Хроніка 1941-1944 років», приурочену 69-ій річниці з Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Експозиція світлин про часи окупації та визволення Ковеля та Ковельського району створена за копіями матеріалів німецьких архівів, які стали доступними широкому загалу кілька років тому.

   На фото – німецька і радянська бронетехніка, бойові позиції на залізничних коліях, наступ радянських військ в ході проведення, «Ковельської операції», вивезення ковельчан на примусові роботи до Німеччини.

   Захопивши Ковель та обороняючи його від наступів радянської армії, німецькі фотографи фіксували на плівку навіть найменші свої перемоги: трофейний кулемет «Максим» на службі в СС, військовополонені на примусових роботах на залізниці, загиблі солдати радянської армії, підбиті радянські зенітки і танки, солдати на руїнах міста, підрозділи Вермахту на вступі у Ковель в квітні 1944 року.

   Жахливу картину збитків відтворюють світлини зруйнованої міської забудови і розбитих вулиць (із 4000 житлових будинків окупанти знищили 2944). 127 днів і ночей тривала битва за Ковель. У звільненому в липні 1944-го радянськими військами місті майже всі будівлі були заміновані. Кількамісячна битва практично знищила Ковель.

   На виставці можна побачити особисті речі солдат та зброю, а також фотознімки вояків УПА.

   Оглянути виставку в Ковельському історичному музеї та більше дізнатися про історію окупованого міста і його визволення можна впродовж травня.

Джерело: Ковельська міська рада

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 823 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]