Головна » 2021 » May » 14 » Художній музей запрошує на «Ніч музеїв - 2021»
09:57
Художній музей запрошує на «Ніч музеїв - 2021»
Художній музей запрошує на «Ніч музеїв - 2021»

17 травня о 20.00 годині у Художньому музеї стартуватиме Міжнародна культурно-мистецька акція «Ніч музеїв - 2021». Тема: «Європа – Україна. За покликом взаємопритягання».

Мета проєкту: актуалізація визначних явищ української культури та їхньої спорідненості з європейськими традиціями.

В контексті новітніх викликів, які постали перед суспільством (російсько-українська війна, втрата територій, масова дезінформація, що розхитує підґрунтя державності) – ці ідеї набувають особливого значення. Вони спонукають до переосмислення історії та культури, нагального повернення втрачених колись смислів та понять, залишають на маргінесі наративи гібридної пропаганди, долучаючи українців до великої родини європейських народів.

Учасникам даного формату інтелектуального дійства запропоновано для розгляду програму із двох розділів, які концентрують увагу на яскравих явищах української культури початку ХХ століття та його останніх кількох десятиліть.

І РОЗДІЛ «Лариса Косач: аристократка, поетеса, жінка».
Свідомо оминувши поширені сьогодні концепції про фольклорне підгрунтя в творчому доробку Лесі Українки, куратори акцентують увагу на інших аспектах – її відданості ідеям рицарства й патриціанства, духовному зв”язку із модерним мистецтвом тогочасної Європи. Ці посили домінуватимуть як у театралізованому дійстві, сценарій якого створений у співпраці з театром-студією «КолоЛесі» та його очільницею Світланою Органістою, Заслуженою артисткою України, так і у професійних рефлексіях науковців на зазначену тему.

ІІ РОЗДІЛ «Пабло Пікассо і традиції європейського модернізму в українській графіці другої половини ХХ століття».
Ця частина культурно-мистецького проєкту спонукатиме учасників подумки перенестись у реалії соцреалізму, коли українське мистецтво творилось в умовах ідеологічного тиску і лише окремі особистості дозволяли собі протистояти усталеним офіційним стандартам. Тоді для них орієнтація на європейські здобутки в царині пошуків нової виражальної мови була підґрунтям у виборі особистого творчого шляху. Діяльність Пабло Пікассо (1881 – 1973), його революційні відкриття у мистецтві мали величезний вплив на прогресивних українських мистців. Це зримо демонструватиме експозиційний ряд виставкового проекту в Художньому музеї, виявляючи не тільки запозичення українськими художниками окремих стилістичних і технічних прийомів, а й наповнення їх барвами національного змісту. Твір Пабло Пікассо «Жінка в кольє» (колекція Волинського краєзнавчого музею) надає можливість зустрічі з унікальним артефактом, демонструючи одну із сторінок творчості видатного іспанця. Водночас він дозволяє простежити проекцію співзвучних йому пошуків та здобутків у творчості українських графіків. Виставка міститиме лінорити, дереворити, офорти із фондових запасників Волинського краєзнавчого музею, колекції Музею Сучасного українського мистецтва Корсаків та приватних зібрань.

P.S: Подія відбуватиметься із дотриманням вимог карантину.

За інформацією просимо звертатись:
72 30 75
[email protected]

Вхід для преси – вільний

Джерело: Художній музей

Категорія: Художній музей | Переглядів: 241 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]