Головна » 2015 » January » 22 » Керівникові музею академіка Михайла Кравчука в селі Човниця Євгенії ЛУКАШУК минуло 80.
19:00
Керівникові музею академіка Михайла Кравчука в селі Човниця Євгенії ЛУКАШУК минуло 80.
Керівникові музею академіка Михайла Кравчука в селі Човниця Євгенії ЛУКАШУК минуло 80.

   Керівникові зразкового музею академіка Михайла Кравчука, що в селі Човниця Ківерцівського району, відміннику освіти Євгенії Семенівні ЛУКАШУК 14 січня минуло 80.

  Інформаційному виданню «Слово Волині» хранителька життєпису академіка з Волині розповіла, з чого почався шлях незримої присутності великого українця в її родині.

    «Я працювала вісім років вчителем української мови, літератури та історії в школі села Човниця, – каже Євгенія Семенівна, – і нічого не знала про те, що ця земля подарувала нам такого великого вченого. Аж доти, доки 17 лютого 1967 року в нашу школу не надійшов лист від Миколи Олексійовича Сороки, редактора журналу «Знання та праця». Він звернувся із проханням про допомогу: з нагоди вшанування 75-річчя з дня народження Михайла Пилиповича Кравчука в Україні проводили сесії та семінари, розповіді про його життєвий шлях. Тож редактор просив допомогти з матеріалами про вченого, зробити фото села, хати...».

   Тоді удвох із чоловіком Степаном Федоровичем, зі своїми вихованцями помандрували до оселі бабці Насті. Тієї самої Анастасії Соколюк, яка свого часу осиротіла, а батьки Михайла Кравчука взяли до себе на утримання й дбали як про рідну. То була перша розвідка в біографію вченого, яка пролила світло на найголовніше: з якої порядної, освіченої родини він походив.

   Переломним у певному сенсі став і 1985 рік, коли до Човниці завітали вчені з Інституту математики НАН України: завдяки їхній обіцянці всіляко допомагати з матеріалами подружжю Лукашуків, маленький шкільний стенд з біографією вченого почав розширюватись до масштабів музею. А вчені-математики й до сьогодні входять у коло друзів родини Євгенії Семенівни.

   Тож у червні 1987 року в загальноосвітній школі І-ІІ ст. села Човниця Ківерцівського району було відкрито перший музей Михайла Кравчука.

    «Моя родина горда тим, що в нашій оселі всі ці роки був незримо присутній дух видатного сина України, який підтримував ідею національного відродження», – каже ця неймовірна жінка.

   За свою дослідницьку працю, яка триває й досі, Євгенія Семенівна отримала чимало нагород, але найважливішою називає людську увагу та повагу.

   Так, у день ювілею до неї завітали працівники Центру туризму, спорту та екскурсій на чолі з директором Леонідом Толстіхіним. За подвижницьку багаторічну працю з національно-патріотичного виховання молоді, вагомий особистий внесок у розвиток краєзнавства і музейної справи він вручив Євгенії Семенівні грамоту обласного Центру туризму, спорту та екскурсій, кубок та медаль.

    «З висоти літ кланяюсь всім, хто привітав мене з ювілеєм, і всім, хто поділився теплом свого серця, допомагаючи мені в моїй справі, – каже Євгенія Семенівна. – А це: почесна громадянка села Човниця, доктор фізико-математичних наук Ніна Опанасівна Вірченко; кандидат фізико-математичних наук Віктор Олександрович Гайдей з КПІ; невтомна трудівниця й дуже скромна людина, кандидат фізико-математичних наук Галина Миколаївна Сита; керівник «Просвіти» міста Києва Ольга Пугач (донька письменника Віталія Петльованого). Спасибі кажу сьогодні директору ЦТСЕ Леоніду Миколайовичу Толстіхіну; методистам – Людмилі Дмитрівні Грабинській та Ларисі Василівні Хмелярській; директору станції юних туристів міста Ківерці Петрові Ігоровичу Сущуку; голові райради Андрієві Сидоровичу Киричуку; методистові райво Артисюк Ганні Климівні; директорові школи села Човниця та всім добрим сусідам».

   На сьогодні в музеї, який є переможцем Всеукраїнського конкурсу на кращий громадський музей України у номінації «Видатний земляк», дипломантом Національної академії педагогічних наук України за участь у Всеукраїнській виставці «Шкільний музей: ретроспектива та сьогодення», – побували понад 10 тисяч чоловік.

Ната ТОРСЬКА

Фото – ЦТСЕ

Довідково:

Михайло Пилипович Кравчук – уродженець села Човниця Ківерцівського району. Побачив світ у вересні 1892 року. Помер на Колимі в березні 1942-го.

Український математик, академік, доктор фізико-математичних наук, професор Київського Політехнічного інституту, вчитель Архипа Люльки – конструктора реактивних авіадвигунів та Сергія Корольова – конструктора радянських космічних кораблів, майбутнього академіка Володимира Челомея. Методи Михайла Кравчука використані в США, Японії та інших країнах при моделюванні кібернетичної техніки. Наукові праці Михайла Кравчука широко використовували американські автори першого у світі комп’ютера.

Учасник багатьох міжнародних математичних конгресів. Мав широкі контакти зі світовою математичною громадськістю. Співавтор першого тритомного словника української математичної термінології.

Категорія: Музей академіка Михайла Кравчука (с.Човниця Ківерцівського району) | Переглядів: 1343 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]