Головна » 2016 » December » 21 » Календар на 2017 рік від Волинського краєзнавчого музею
17:20
Календар на 2017 рік від Волинського краєзнавчого музею
Календар на 2017 рік від Волинського краєзнавчого музею

Уже традиційно до Нового року Волинський краєзнавчий музей видає календарі. Тему календаря пов’язують зі знаменними чи пам’ятними датами історії Волині наступного року. В ілюстраціях до них використовуються найбільш цінні пам’ятки з фондів музею. Особливо цікавими й атрактивними є календарі, на яких представлено твори живопису, скульптури, вироби ювелірного мистецтва, стародруки. Темою календарів останніх років стали картини зі збірки Художнього музею, ікони з колекції Музею волинської ікони, раритети з Волинського краєзнавчого музею та меморіальні речі з Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки.

 

Темою календаря на наступний рік стала робота відомого українського іконописця Йова Кондзелевича «Христос Вседержитель» кінця ХVІІ століття. Саме ця ікона для ілюстрації вибрана не випадково.

У 2017 році виповнюється 350 років від дня народження Йова Кондзелевича – іконописця, релігійного та громадського діяча, життя і діяльність якого пов’язані з Волинню. Народився іконописець у м. Жовква на Галичині, а у 19 років переїхав на Волинь. Був монахом Білостоцького та ігуменом Луцького Хрестовоздвиженського братського монастиря.

У своїй творчості він органічно поєднав здобутки українського та західного малярства, створивши неперевершені за композиціями і технікою виконання твори українського бароко. Малярська спадщина Йова Кондзелевича зберігаються у Національному художньому музеї у Львові, Волинському краєзнавчому музеї, храмах Волині. Ікони Й. Кондзелевича і майстрів його кола представлені в експозиції Музеї волинської ікони в Луцьку.

Музейні видання календарів сприяють введенню до наукового вжитку і популяризації кращих пам’яток з музейних збірок. У календарі подається анотація про саму пам’ятку, а також додаткова інформація про музей, його адреса, розпорядок роботи.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 630 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]