Головна » 2015 » November » 18 » Історія і трагедія єврейської громади Володимира-Волинського у 20 столітті
19:11
Історія і трагедія єврейської громади Володимира-Волинського у 20 столітті
Історія і трагедія єврейської громади Володимира-Волинського у 20 столітті

   Фотодокументальна виставка під такою назвою відкрито у Володимир-Волинському історичному музеї імені Омеляна Дверницького. Ведучі заходу – наукові співробітники музею Богдан Янович і Ганна Доскоч розповіли учням 9 класу міської гімназії імені Олександра Цинкаловського і слухачам університету третього віку про історію єврейської громади Володимира-Волинського, витоки якої сягають ще 10 століття.

   Особлива увага була зроблена на періоді Голокосту, адже на Володимирщині від нього постраждало 25 тисяч євреїв. Присутні дізналися про життя Праведників Світу з Володимирщини – людей, які рятували євреїв у часи нацистської окупації. На Володимирщині нараховується 80 таких праведників. Серед них – Марія і Микола Ваврисевичі і їх сини – Микола (нині йому 90 років) і Михайло, Катерина Ліпінська з донькою Іриною(з Устилуга), Броніслава Зенталь, Ганна і Францішек Страйвонс, Марія і Степан Шептицькі, Омелян і Епістимія Фісаюки, Сергій,Ольга М'ясковські та їх діти - Галина і Юрій та ін.

   Марія Макарівна Ваврисевич (дружина Праведника світу Миколи Ваврисевича) розповіла про подвиг своїх свекра, свекрухи, чоловіка і швагра, які ризикуючи власним життям у своєму будинку врятували 11 євреїв. Присутні, затамувавши подих слухали її розповідь.

   Учні 2 класу міської гімназії імені Олександра Цинкаловського (класовод Олена Жуйвода) прочитали зворушливий вірш Богдана Яновича «Пам'яті жертв Голокосту» і виконали пісню «Молитва за Україну».

   Голова міської юдейської громади Володимир Музиченко подякував за пам'ять про жертв Голокосту і розповів про свою маму, яку дивом врятувала від смерті українська сім'я.

   Насамкінець усі присутні скуштували мацу – єврейський прісний хліб, які юдеї вживають на свято Песах.

   Олександр Стемковський виконав гімн Ізраїлю «Хатіква» і мелодію «Золотий Єрусалим».

Джерело: Володимир-Волинський історичний музей

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 986 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]