Головна » 2016 » August » 31 » Інтелектуальна гра до 160-річчя Івана Франка, проведена в музеї імені Григорія Гуртового
10:31
Інтелектуальна гра до 160-річчя Івана Франка, проведена в музеї імені Григорія Гуртового
Інтелектуальна гра до 160-річчя Івана Франка, проведена в музеї імені Григорія Гуртового

27 серпня цього року відзначалося 160 років від дня народження одного з корифеїв української літератури, велета думки й титана праці Івана Яковича Франка. У Торчинському історичному музеї імені Г.Гуртового до цієї дати було підготовлено тематичну виставку, а також проведено інтелектуальну гру «Каменяр українського духу (1856–1916 рр.)». Її учасниками стали учні середніх класів. Це відвідувачі двох книгозбірень району: бібліотеки-філії для дорослих смт. Торчин і бібліотеки-філії с. Веселе, завідуючі яких – Оксана Мельничук і Леся Читаєва – підготували дітей до цього заходу. Оцінювали знання і вміння дітей проводило журі, яке очолювала співробітниця музею Ніна Фесенко.

Під час першого конкурсу потрібно було представити свою команду, оскільки всі учасники ділилися на дві. Першими у поетичній формі свою команду презентували «Франкознавці» з смт. Торчин (капітан – Ігор Янченко, учасники: Влад Шумерук, Юрій Сахнюк, Тетяна Круть, Оксана Грома, Олександр Голдованський). За ними назву і девіз представляли «Каменярі» з Веселого (капітан – Тетяна Прус, учасники: Максим Рудь, Микола Марушко, Аліна Баран, Тетяна Дубчук, Катерина Дубчук).

Два наступні етапи юні любителі книг змагалися у знанні життєвого і творчого шляху Каменяра, за що отримували бали. Цікавими виявилися третій і четвертий кроки до фінішу, які пов’язувалися з казками Івана Франка. Потрібно було виявити не лише знання, але й уміння та кмітливість, адже назви казок учасники мали відгадати лише за мімікою і жестами капітана або когось з команди. Також разом відтворювали сюжет однієї з казок, відповідаючи на запитання анкети. Заключним конкурсом було відгадування назви пісні, написаної на слова І.Франка, що відбувалося після заслуховування наспіву.

Обидві команди демонстрували досить рівномірні знання біографії і творів видатного поета, проте підрахунок балів показав, що з невеликим відривом першість у отримали «Каменярі», яким вручили переможні призи. Заохочувальними подарунками відзначили і старанність «Франкознавців».

Підготовка та проведення заходу стало додатковою нагодою звернутися до багатющої і багатогранної спадщини великого Каменяра. Під час самої гри демонструвався невеликий фільм з головними моментами його життя, автором цих рядків, який і був ведучим заходу, проведено екскурсію з наголосом на волинських сюжетах у долі видатного українця.

Олександр Мельник,
директор ТНІМ ім. Г. О. Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 1073 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]