Головна » 2016 » August » 5 » Ініціативи музейників – у дії
12:58
Ініціативи музейників – у дії
Ініціативи музейників – у дії

Ще 29 травня цього року у Волинському краєзнавчому музеї відбулися «Музейні посиденьки» на тему «Забуті пам’ятники міста Луцька». Наприкінці них провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Сергій Лис порушив питання про порятунок скульптур відомого луцького скульптура Миколи Голованя у Центральному міському парку культури і відпочинку імені Лесі Українки.

Ці високохудожні скульптури були створені митцем у 1976 році. За тематикою вони є міфологічно-казковими. Зокрема, це вирізьблені постаті Мавки, Русалки, Чаклуна, Баби-Яги, лісової богині Діванни (Діани), дволикого Януса, Колеса Фортуни тощо. На жаль, за сорок років багато цих скульптур зазнало більших чи менших руйнувань: деякі попадали, деякі пошкодили вандали.

На «Музейних посиденьках» присутні одностайно підтримали пропозицію Сергія Лиса про порушення питання, щодо порятунку скульптур. Громадський діяч, керівник «Креативного простору «Озерний вітер» Сергій Рижков, який був присутній на «посиденьках», пообіцяв звернутися до міської влади з відповідним проханням про порятунок цих скульптур, які є історичною та культурною спадщиною міста. Заступник Луцького міського голови Юрій Моклиця відразу погодився допомогти. Але він висловив також  ідею про перенесення усіх цих скульптур на одну алею, праворуч від пам’ятника Лесі Українки у парку.

Отож, наприкінці червня Юрій Моклиця разом з начальником відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради Петром Троневичем (теж один з учасників «Музейних посиденьок» 29 травня) і Сергієм Лисом завітали до знаменитого будинка-майстерні Миколи Голованя. Наш народно визнаний скульптор, а віднедавна «почесний громадянин міста Луцька» підтримав ініціативу і пообіцяв особисто відреставрувати свої скульптури після встановлення їх на алеї.

І от 4 серпня 2016 року практична частина роботи розпочалася! Про роботу з демонтажу скульптур повідомило Волинське Агенство Розслідувань.

З 27 скульптур які збереглися, лише чотири, на прохання самого Миколи Голованя, залишено на їх старих місцях. Решта вже демонтовані та перевезені на майбутню мистецьку алею. Привезені сюди і великі кам’яні валуни для формування єдиної композиції разом зі скульптурами. За словами Юрія Моклиці: «Це буде не класична алея, скоріше мистецька зона. Плануємо робити проекти ленд-арту, мистецькі заходи, інсталяції». Але першим кроком створення мистецької алеї у парку буде встановлення там саме скульптур Голованя. За ініціативи Сергія Лиса і при підтримці Юрія Моклиці там також мають бути встановленні інформаційні стенди, щоб кожен охочий зміг прочитати казково-міфологічні історії про героїв з каменю.

Роботи по встановленню і реставрації скульптур повинні розпочатися уже наступного тижня. Приємно, що музейна ініціатива завдяки міській владі тепер практично втілюється. Далі буде…

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 793 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.6/10
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]