Головна » 2016 » January » 29 » Герої Крут - ніхто не забутий
12:53
Герої Крут - ніхто не забутий
Герої Крут - ніхто не забутий

   29 січня українська громадськість відзначає День пам’яті героїв Крут. 95 років тому молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху. В честь цієї пам’ятної дати у Маневицькому краєзнавчому музеї відбувся захід, який був організований Людмилою Піддубною для учнів 8-Б класу школи №1 ім. А.Снітка.

   Захід розпочали школярі – Скрипка Юрій та Градищук Ірина. Свою розповідь учні присвятили тим, хто поліг за незалежність України у далекому і грізному 1918 році. Адже бій під Крутами займає особливе місце. Там на боротьбу з жорстоким ворогом стали юнаки, які ніколи і зброї не тримали в руках, студенти Київського університету Святого Володимира та учні Кирило-Мефодіївського братства. Їх було триста, і вони полягли за волю України.

   Після викладу історії школярами, класний керівник 8-Б класу – Шевчук Тамара Денисівна, продовжуючи розповідь, показала презентацію про трагічну знаменну дату. Тамара Денисівна розповіла, що проголошення суверенної Української Народної Республіки викликало значний міжнародний резонанс. Її визнали більше десятка країн, крім Радянської Росії. Також у презентації йшлося про значну перевагу військових сил Радянської Росії над Українською Народною Республікою. Бій тривав лише п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні.

   Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 28 вояків-студентів перевезено до Києва. Виступаючи на церемонії поховання, голова Центральної Ради (1917-1918) Михайло Грушевський назвав вчинок київської молоді героїчним.

   Після цього про подвиг молодих звитяжців забули більш ніж на 70 років, а їхні могили за радянських часів було зруйновано. Сьогодні ми не маємо морального права забути тих, хто віддав своє молоде життя за свободу і волю нашого народу. Бо хто забуває минуле – не має майбутнього. 

Джерело: Маневицька райдержадміністрація

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 861 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]