Головна » 2014 » Лютий » 24 » Дарунок Колодяжненському музею Лесі Українки від художниці Валентини Михальської.
14:18
Дарунок Колодяжненському музею Лесі Українки від художниці Валентини Михальської.
Дарунок Колодяжненському музею Лесі Українки від художниці Валентини Михальської.
29 червня 2014 року 165 років від дня народження Олени Пчілки. Майже півстоліття трудилася вона на ниві української літератури і культури, виступаючи як прозаїк, поет, драматург, перекладач, літературний критик, фольклорист, етнограф, видавець, редактор, член-кореспондент Академії Наук УРСР (1925).
"Думки-мережанки" – перша і єдина збірка оригінальних поетичних творів Олени Пчілки, вийшла друком у Києві 1886р.: Думки-мережанки Олени Пчілки. – Волинь, 1885 (цензурний дозвіл – 13 січня 1886.), 97 с. Не припиняючи поетичної творчості, письменниця друкувала вірші в періодичних виданнях, але збірками їх не видавала, бо тоді це вимагало чималих коштів.
У збірці було надруковано поему "Козачка Олена", з посвятою М.В.Лисенкові, "Козачка Олена" написана в с.Колодяжне 26 жовтня 1883 року. Із спогадів Олени Пчілки: "...на різдвяні свята якось приїхали до нас із Києва Науменко і Трегубов. [Науменко Володимир педагог, філолог, дослідник української літератури, член української "Старої Громади," міністр освіти в уряді П.Скоропацького, приятель Петра Косача; Трегубов Єлісей український культурний і громадський діяч, педагог, член "Старої Громади", викладав у Колегії Павла Галагана, чоловік рідної сестри дружини Івана Франка, приятель Петра Косача]. Поїхали вони з моїм чоловіком на полювання. А я в той час писала поему "Козачка Олена". Приїхали з охоти, і я прочитала цю поему Науменкові, мовляв, що я робила, коли їх не було. Науменкові поема сподобалась, і він її забрав із собою, щоб надрукувати...". Вперше й повністю поему надруковано у виданні Рада, час. друга. Український альманах. Вид. М.Старицький. Київ, 1884, 1-39. З 1884 року друкувались тільки уривки поеми.
24 лютого 2014 року Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки одержав від художниці Валентини Михальської 9 ілюстрацій до поеми "Козачка Олена". Отримали ілюстрації напередодні дня народження Лесі Українки.
При підтримці директора Волинського краєзнавчого музею, поема буде видана окремою книжкою з ілюстраціями Валентини Михальської, або надрукована у науковому збірнику.
 
Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 1117 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]