Головна » 2015 » November » 17 » Чужих проблем не буває! Всі на допомогу Музею історичних коштовностей України!
10:34
Чужих проблем не буває! Всі на допомогу Музею історичних коштовностей України!
Чужих проблем не буває! Всі на допомогу Музею історичних коштовностей України!

Чужих проблем не буває!

Всі на допомогу Музею історичних коштовностей України!

Відповідно до рішень Міністра культури України та адміністрації Національного музею історії України, у зв’язку з затвердженням нової структури Національного музею історії України, повністю ліквідується структура філіалу НМІУ – Музею історичних коштовностей України. Як наслідок структурних змін – ліквідується не тільки статус філіалу як музею, але і статус його колекції як колекції Музею історичних коштовностей України, яка була самостійною виокремленою складовою частиною музейного фонду НМІУ. Колекція музею, яка формувалась з 1960-х рр. за рахунок цільової передачі йому музейних цінностей із дорогоцінних металів та коштовного каміння із музеїв України, у створенні якої взяли участь 24 музеї, Інститут археології НАНУ та 2 університети, віднині припиняє своє існування. Тепер це колекція тільки Національного музею історії України.

Колектив МІКУ висловлює свою категоричну незгоду з даними наказами та новою структурою НМІУ, спрямованими на знищення МІКУ як музейної одиниці та ліквідацію статусу колекції МІКУ, і вважає, що такі рішення Міністерства культури та генерального директора НМІУ Сосновської Т.В. є помилковими і можуть призвести до невідворотних наслідків.

У суспільстві за останні кілька років склався стереотип про розрізненість музейної спільноти, комусь було вигідно налаштовувати колективи один проти одного, культивувати заздрість і ненависть. Але ж ми не такі насправді, правда ж? Ми зберігаємо нашу історію і культуру, ми бережемо пам'ять і виховуємо майбутнє, кому як не нам показати приклад згуртованості і відчуття ліктя, коли підтримуючи один одного можна руйнувати стіни невігластва і вседозволеності. Кожен з нас може робити вигляд, що ця проблема його не стосується. Саме так думала частина українців, коли «чорний ворон» один за одним забирав їхніх сусідів у 1930-ті роки. Проте третя хвиля репресій не залишила поза увагою й тих, хто був байдужим…

18 листопада 2015 року заплановано проведення чергового зібрання дорадчого професійного представницького органу – Музейної ради при Міністерстві культури України, участь в якому візьмуть музейники з різних регіонів України, а також керівництво міністерства. Відтак,

18 листопада 2015 року оголошується

Всеукраїнський музейний страйк!

Якщо ти в Києві – о 13.30 приходь до Міністерства культури України на Франка, 19

Ми скажемо своє рішуче «ні» свавіллю, благословенному в кабінетах Мінкультури, та у присутності ЗМІ покажемо свою єдність!

Закликаємо кожного музейника, який не в Києві, проявити навіть не героїзм, а громадянську позицію, і 18 листопада, з 13.30 до 14.30 провести музейний страйк! Ви можете залишатися на робочих місцях, але не проводити екскурсій і не працювати. Ви можете вийти на площу перед музеєм і з плакатами показати свою солідарність з Музеєм історичних коштовностей - всесвітньовідомим музеєм України. Саме в цьому й полягає така необхідна сьогодні підтримка.

Символом спротиву, для розміщення на сайтах та сторінках у соціальних мережах, оголошується зображення пекторалі із кургану Товста Могила – найбільш відомий експонат з колекції Музею історичних коштовностей України.

Не будь байдужим! Підтримай колег, які публічно оголосили протест

проти чиновницького свавілля, що руйнує музейну справу України!

Твоє слово важливе!

Чужих проблем не буває!

Сьогодні Міністерство культури України ліквідує Музей історичних коштовностей України!

Хто наступний?

Джерело: Музейний простір України

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 794 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]