Головна » 2017 » March » 13 » «Борітеся – поборете»
11:51
«Борітеся – поборете»
«Борітеся – поборете»

9 та 10 березня для українців є особливими, адже пов’язані з іменем великого Українця, геніального Поета, Пророка і Мислителя Тараса Шевченка. У ці дні до пам’ятників Кобзаря в усьому світі покладають квіти, народ відвідує місця, пов’язані із його життям і творчістю, занурюється у світ його поетики, роздумів про долю України, наснажується могутньою силою його животрепетного слова і невмирущого духа.

Піднесено один із цих днів минув у Торчинському народному історичному музеї імені Г. О. Гуртового. Тут відбувся захід, який не залишив байдужим жодного з його учасників. 9 березня до музею завітали учні школи нашого рідного містечка. Уся атмосфера заходу була пройнята, на перший погляд простими, проте такими глибокими словами «Борітеся – поборете». З тематичною виставкою під такою ж назвою спочатку усіх присутніх ознайомила екскурсовод А. В. Сахнюк.

В її основі – зображення портретів Тараса Шевченка та слів з палких поезій поета, які знайшли своє втілення під час подій з листопада 2013 по лютий 2014 року, коли український народ об’єднався у боротьбі за свою свободу і незалежність за свої права, свою волю, краще життя. У цей героїчний період Шевченко ніби згуртував українців, дух поета витав над Майданом. І, можливо, саме твори Тараса Шевченка, які неодноразово лунали під час Революції Гідності, стали дороговказом та привели до перемоги над злом та неправдою. Своїм духовним наставником Кобзаря вважають і українські воїни, які захищають соборність та неподільність нашої Батьківщини. Вони викарбовують уривки з його творів на бронежилетах, а у хвилини затишшя читають “Кобзаря”. Про це також засвідчують фотокопії, які мали можливість побачити наші гості.

Після цього присутні перейшли до більш хвилюючої частини заходу – вишивання рядків з поезій Тараса Шевченка, в яких найбільш виражені думки, щодо національної самоідентичності українців. Одна за другою лягали на полотно літери, разом з тим діти вкладали в них частинку свого серця. Адже, заздалегідь знали, що створені роботи, будуть передані через місцевого волонтера українським воїнам, які боряться проти московського агресора.

Осягнувши велич і силу поетового слова – ми починаємо розуміти себе і вірити у спільну перемогу та кращу долю України.

Алла Сахнюк,
екскурсовод Торчинського народного
історичного музею імені Г. О. Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 688 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]