Головна » 2015 » January » 28 » Андроник Лазарчук у культурно-мистецькому просторі Волині (до 145-річчя художника)
18:59
Андроник Лазарчук у культурно-мистецькому просторі Волині (до 145-річчя художника)
Андроник Лазарчук у культурно-мистецькому просторі Волині (до 145-річчя художника)

   Волинь займає особливе місце у культурному просторі України. Здавна вона народжувала геніїв, таланти від Бога, які прославляли вітчизняну культуру на світових теренах. Постать нашого земляка, уродженця села Уховецьк Ковельського повіту Волинської губернії (тепер – Ковельський район), – українського художника, педагога, культурного діяча, майстра побутових картин, пейзажів та портретів Андроника Лазарчука досить помітна і вагома. Адже він, митець «зіркової епохи» кінця ХІХ – початку ХХ століття, сучасник Михайла Коцюбинського, Олександра Олеся, Володимира Винниченка, Лесі Українки. Відомий як ілюстратор журналів «Рідний край» і «Молода Україна», які видавала Олена Пчілка. Був художником з тої когорти «аристократів духу», прогресивної частини української інтелігенції, які мали глибокі національні переконання. А. Лазарчука вирізняє з-поміж інших українських художників цього часу закоханість у рідний край, його роботящих людей. У важкі часи панування на українських землях Російської імперії він зумів побачити надзвичайну духовність, вроджену інтелігентність, одухотвореність жителів. Він, неймовірно працьовитий і плодовитий майстер пензля, є автором неповторної, колоритної, живописної «енциклопедії» українського народного життя. А ще він працював над створенням ікон, брав участь у монументальних розписах українських храмів – Святотроїцької і Печерної церков Почаївської Лаври.

   Будучи залюбленим у свій край, повернувся в Україну із Санкт-Петербурга, де навчався мистецтву малярства в Академії мистецтв. Творчий спадок А. Лазарчука – це неперевершені характерні образи-портрети простих волинян і волинянок, чудові пейзажі первозданної української природи.

   Андроник Лазарчук сьогодні повертається в українську культуру як талановитий художник, педагог, подвижник культури, громадський діяч. Його багатогранна, розмаїта життєтворчість варта досліджень, аналізу і належного пошанування. Можливо, роки забуття не дозволили широкому загалу пізнати його талант, до кінця зрозуміти таємницю його майстерності. Тому – запрошуємо усіх шанувальників українського мистецтва відкрити для себе нову сторінку історії вітчизняної культури.

   28 січня 2015 року у Музеї Лесі Українки Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки відбувся вечір пам’яті художника «Андроник Лазарчук у культурно-мистецькому просторі Волині», присвячений 145-річчю від дня народження митця. У вечорі взяли участь відомі краєзнавці, музейники, дослідники творчості А. Лазарчука.

   У фондах Музею Лесі Українки СНУ наразі налічується 11 живописних полотен авторства А. Лазарчука, в тому числі і один із численних автопортретів художника.

Джерело: Музей Лесі Українки СНУ ім. Лесі Українки

Категорія: Музей Лесі Українки Волинського національного університету імені Лесі Українки | Переглядів: 1362 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]