Головна » 2017 » October » 13 » Акція „Україна моя вишивана”
15:28
Акція „Україна моя вишивана”
Акція „Україна моя вишивана”

25 жовтня Волинський краєзнавчий музей запрошує усіх охочих долучитися до всеукраїнської акції „Україна моя вишивана”.

Зброєю, молитвою, мистецтвом – як тільки не виборюють українці свою незалежність і свободу. Об’єднати український народ заради спільної боротьби взялися й наші земляки. У рамках акції „Україна моя вишивана” карту єднання в кольорах національного віночка вишиватиме вся Україна – від заходу до сходу. Кожен бажаючий і володіючий голкою може покласти хрестик на полотно – для єднання України у мирі, красі, любові, вишивці та пісні.

Мета акції – об’єднати різні спільноти України для духовного процвітання Батьківщини у любові до спільного генетичного коду нації української вишиванки. Ця карта буде своєрідним полем молитви, зарядженим позитивною енергетикою людей зі всієї України. За допомогою голки і нитки хрестик за хрестиком ми об’єднуємо серця українців в одне єдине ціле.

Це не політична та не релігійна акція.

Це формування єдиного поля любові.

Це молитва до Бога за територіальну цілісність нашої України.

Учасник акції – це не тільки людина, яка вишиває, але й також та людина, яка надає певну інформацію про роботу з вишивкою, виступає координатором, організатором, та фінансово допомагає. Це є вакцина „Віри і любові, довіри і небайдужості”, як до Батьківщини, та і до території на якій ми проживаємо. Тут немає різниці чи ти організатор чи виконавець. Це спільна праця всіх небайдужих людей, яка є платформою віри – Єдиний Бог – Єдина Україна!

Організатор акції – народний майстер Ірина Харатін.

Відповідальність за інформаційне забезпечення проведення акції взяла на себе Тетяна Дяківнич – майстер художньої вишивки.

Першим етапом стало нанесення І. Харатіною контури карти на полотно. Потім сформувалось коло небайдужих людей, вишивальниць, що вишивали по цих контурах. Бажаючих прийняти участь багато. В процесі формується і коректується план дій, щоб дійсно забезпечити ефективний процес виконання вишивки.

Вишите полотно, розміром 3 на 1.5 метра, буде барвистим, у кольорах українського вінка. Тло карти планується зашити в кольоровій гамі українського прапора. Взимку на вечорницях місцеві майстрині з Борщівщини оздоблять обидва боки карти знаменитим борщівським орнаментом. На полотні також є вишитий духовний символ, вісник миру – голуб.

Акція стартувала 22 червня 2017 року в селищі Скала-Подільський Борщівського району Тернопільської області. Майже два місяці з хати до хати мандрувала карта Тернопільщиною. За цей час трохи менше тисячі осіб залишили на карті вишитий власноруч хрестик. Естафету передали Львівській області, а на Волинь полотно приїде з Рівненщини , по плану з 24 жовтня по 30 жовтня. Планується проведення акції в м. Луцьку, м. Нововолинську, с. Чаруків. Наступною учасницею буде Житомирська область.

Автори ідеї розповідають, що „карта” задокументована. Окрім того, має п’ять книг: книга реєстрації учасників, книга благодійних внесків та витрат, книга відгуків і пропозицій, книга маршруту акції та книга маршруту карти у світлинах. У кінці акції організатори видадуть книгу, у якій розповідатиметься про історію створення карти.

Закінчити патріотичну акцію планують у липні наступного року. Опісля карта ще раз помандрує Україною, де її зможуть побачити всі охочі. Відтак зберігатимуть вишиванку у Скала-Подільському краєзнавчому музеї.

До такої благодійної справи може долучитися будь-хто, а особливо ті люди, для яких любов до свого, рідного завжди на першому місці.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 541 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]