Головна » 2017 » November » 26 » А у Гіркій Полонці будують свій музей-скансен
13:23
А у Гіркій Полонці будують свій музей-скансен
А у Гіркій Полонці будують свій музей-скансен

Гордістю українського народу завжди були козаки. Їх нескорений дух і донині горить в серцях патріотів, що є символом відваги, гідності та честі. Впевнено заявляє про себе козацьке товариство патріотів із села Гірка Полонка, які, об’єднавшись більше п’яти років тому та створивши козацько-історичний курінь «Чорна рада», будують музей-скансен під відкритим небом «Козацька Січ», – повідомляє Слава праці.

На святому місці, що видніється здалека на пагорбі при повороті на село Оздів, побувала й автор цих рядків. Від побаченого захоплюєшся небайдужістю людей, у серцях яких горить козацький дух, їх бажання відродити славне минуле козаків. Покладаючи квіти до пам’ятника козацтву, ви побачите неповторну панораму мальовничих краєвидів, серед яких вдалині видніються куполи храмів сіл Оздів, Гірка Полонка, Городище, Ратнів...

Все почалося зі сходу селян, на якому вирішили створити козацький осередок – козацько-історичний курінь, мотивуючи тим, що села Полонка, Гірка Полонка та прилеглі до них – багаті козаччиною. Тоді ж винесли постанову: членом осередку може бути кожен бажаючий, хто має інтерес до історії козацтва. Є і невеликі формальності, щодо вступу до об’єднання. Насамперед, потрібно написати заяву та згодом скласти присягу.

Членами куреня є 11 місцевих жителів. Зокрема, священик, благочинний Луцького району Володимир Присяжнюк, директор школи села Гірка Полонка Василь Мацялка, церковний староста, підприємці, активні жителі. Козаки збираються щосуботи і працюють на Січі, запевняють, що хочуть відродити козацькі традиції у конкретних справах.

Сьогодні на території козацької могили висаджений парк, височіє вартова вежа , облаштований міні-курінь, всередині якого відтворений побут, що служив козакам: змуровані погріб та піч, поставлені довгі дерев’яні столи тощо. А ще неподалік викопана криївка-схрон, що малопомітна для людського ока. Про її будівництво розповів Володимир Рудецький:

- У роки Другої світової війни бандерівська криївка була біля місцевого кладовища села Гірка Полонка. 24 серпня 1950 року вона була знищена. Ми вирішили її відродити на території козацької могили.

Зверху над схроном буде стояти будинок (неподалік побачила для його будівництва всі необхідні матеріали від хати 1947 року). Щоб потрапити у замасковану криївку, яка вже змурована, потрібно буде по драбині спуститися вниз, з часом там буде все необхідне. Якщо прочитати літопис УПА, зокрема 28-ий том, то можна дізнатися історію криївки: зв’язкова Марічка розповідає, що коли знищувалася криївка, тоді загинули три дівчини, але не здалися.

- Плануємо відтворити історичну архітектуру, коли біля житлових будинків були таємні схрони архівів, зимівників українсько-повстанської армії. Ми знаємо, що у нашій місцині в роки війни знаходилися архів УПА, схрони. А ще плануємо на території козацької могили збудувати млин, привіз для коней, викопати криницю, таємні переходи та інше. Безсумнівно, історичні події, що відбувалися на території Волині, у тому числі й Луцького району, – не мають права на забуття. Вдячні районній владі за матеріальну підтримку, за розуміння - місцевим жителям, які допомагають транспортом, своїми робочими руками. Наша «Чорна рада», ми, козаки, які є рівні серед рівних, без гетьманів, полковників, зробимо все можливе, щоб минуле не було забуте. Для України, району, села, нашої громади, - сказав благочинний Луцького району Володимир Присяжнюк.

Категорія: Рокинівський музей історії c/г Волині-скансен | Переглядів: 736 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]