Головна » 2017 » November » 5 » 5 листопада 50 років від дня відкриття Маневицького краєзнавчого музею
00:00
5 листопада 50 років від дня відкриття Маневицького краєзнавчого музею
5 листопада 50 років від дня відкриття Маневицького краєзнавчого музею

Музейні працівники Волині
щиро вітають
директора Маневицького краєзнавчого музею

Петра Микитовича Хомича
та колектив музею

з 50-річним ювілеєм
та зичать міцного здоров’я,
творчої наснаги та нових здобутків на ниві
музейництва та історичного краєзнавства Волині,
збереження, дослідження та популяризації
історико-культурної спадщини Маневиччини!

Довідково:

Одним із важливих етапів становлення краєзнавства на Маневиччині стало відкриття 5 листопада 1967 року Маневицького краєзнавчого музею. Створенню музею передувала копітка робота громадськості. Ініціатором створення музею був С. Л. Лаховський, партизан з’єднання А. Бринського, який за виконання бойових завдань був представлений до урядової нагороди – медалі «За відвагу». З 1944 по 1962 рік С.Лаховський працював завідувачем відділу соціального забезпечення Маневицького райвиконкому. Маючи хороші зв’язки як керівник, а також бажання донести до молодого покоління правду про Другу світову війну, С. Лаховський почав займатись краєзнавчою роботою. В перспективі він планував створити музей, звідки б централізовано здійснювалась науково-пошукова робота.

Було створено громадську раду музею, до якої увійшли С. Проць, (завідувач Маневицького районного відділу культури), М. Садова (секретар Маневицького райкому комсомолу) і С. Лаховський. Першим директором Маневицького краєзнавчого музею на громадських засадах став С. Лаховський.

У книзі відгуків у день відкриття музею, С. Лаховський написав: «Я…сповнений надії, що наше молоде покоління, відвідуючи музей і знайомлячись з бойовою славою своїх батьків, буде рости мужнім, сильним і хоробрим ». Першу екскурсію в музеї провела вчитель маневицької школи Уляна Смійчик.

У жовтні 1968 року музею було присвоєно звання «народний». Із 16 березня 1979 року по 24 квітня 1992 року Маневицький краєзнавчий музей працював як відділ Волинського краєзнавчого музею. З 1992 року музей функціонує як самостійний державний районний краєзнавчий музей.

З 1967 по 1977 рік музей знаходився в приміщенні за адресою вул. Комарова, 2, де експозиція розміщувалась у п’яти залах. У музейних фондах зберігалось близько тисячі експонатів. За вісім років (1967–1975) у музеї побувало близько 120 тисяч чоловік. Привертала увагу кімната, присвячена подіям 1941–1945 років. На відвідувачів музею велике враження мав той факт, що екскурсію проводить людина, яка сама брала участь у військових діях – С. Лаховський.

У листопаді 1977 року музей переїхав у нове двоповерхове приміщення по вул. Незалежності, 22. Експозицію було відкрито у восьми залах, загальною площею 396 кв. м., у якій представлено історію поліського краю від найдавніших часів до сьогодення. Після Семена Лаховського Маневицький краєзнавчий музей почергово очолювали – Василь Дейна, Алла Михайлюк, Микола Луцюк, Ростислав Капустинський. У лютому 1986 року директором музею було призначено Петра Хомича, який і сьогодні очолює музей, продовжуючи його кращі традиції. За цей час неодноразово проводилась перебудова експозиції музею, зокрема, розділи «Природа», «Маневиччина в роки Першої світової війни», «Край у роки Української революції 1917–1921рр.», «Маневиччина в складі Польщі», «Маневиччина 1939–1941 рр.», «Край у роки Другої світової війни».

Маневицький краєзнавчий музей став справжнім культурно-освітнім, науково-дослідницьким та туристично-екскурсійним центром. Фондові зібрання музею на 1 січня 2016 року налічують дванадцять тисяч пам’яток матеріальної і духовної культури Полісся, речових і документальних джерел, археології і природи, зразків образотворчого і сакрального мистецтва, виробів народ них умільців. Стало традиційним проведення на його базі міжнародних, всеукраїнських, регіональних науково-практичних конференцій.

У 2012 році музей взяв участь у Першому Волинському обласному музейному фестивалі «Музейний туристичний ресурс - 2012» і став призером у конкурсі «Музейний продукт - 2012».

Протягом останнього часу під керівництвом директора П. М. Хомича Маневицький краєзнавчий музей втілив у життя цікаві музейні проекти : «Маневицький краєзнавчий музей – науково-дослідницький туристично-мистецький центр Волинського Полісся», «Перша світова війна на Волинському Поліссі», «Земля моя – земля моїх батьків».

У вересні 2015 року на IV Всеукраїнському музейному фестивалі, який відбувся на базі Дніпропетровського національного історичного музею Д. І. Яворницького, у конкурсі «Втілення музейних програм, акцій, міроприємств» (промоушен) за проект «Земля моя – земля моїх батьків» Маневицький краєзнавчий музей зайняв I місце.

У 2015 році Маневицький краєзнавчий музей чимало зусиль доклав до порятунку виявленої у 2015 році унікальної знахідки «човна-довбанки» (ймовірно 14–17 ст.) та організації в Маневичах Міжнародного центру з його вивчення та збереження, в перспективі створення Музею одного експоната.

Директор музею Петро Хомич за багаторічне служіння музейній справі нагороджений Подякою IV Всеукраїнського музейного фестивалю. Він – лауреат обласної премії імені Миколи Куделі та Республіканської краєзнавчої Премії імені Героя України Михайла Сікорського.

Працівники музею докладають багато зусиль для популяризації історії свого краю серед мешканців району, постійно оновлюють та доповнюють власну експозицію.

Лариса Криштапюк

____________________________

Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2017 рік / упр. культури Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Луцьк : Терези, 2016. – С. 199–201.

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 803 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]