Головна » 2018 » March » 7 » «Згадав свою Волинь святую. І волю-долю молодую…»
14:37
«Згадав свою Волинь святую. І волю-долю молодую…»
«Згадав свою Волинь святую. І волю-долю молодую…»

Тарас Шевченко – поет, художник, мислитель, палкий патріот України, який залишив нам свої неоціненні духовні надбання – твори і світлу добру пам’ять про себе. На життєвому та творчому шляху Кобзаря виділяються певні періоди, один із яких пов’язаний з Волинню. Тут він побував восени 1846 року в складі членів Археографічної комісії, які мали завдання оглянути і замальовувати історичні пам’ятки, старовинні будівлі, кургани й урочища, зібрати давні акти, різні старожитності, грамоти, документи, записати народні легенди, перекази, оповідання, пісні. Утім, які саме населені пункти, окрім Почаєва, відвідав Тарас Григорович достеменно невідомо, хоча учені-шевченкознавці вже чимало дослідили можливий маршрут його експедиції. Те, що написано про цю волинську подорож, часто носить гіпотетичний характер й переважно ґрунтується на фрагментарних згадках, узятих із повістей Шевченка. Проте, усі ці думки мають право на існування.

Саме цю тему розкриває виставка під назвою «Згадав свою Волинь святую. І волю-долю молодую…», що діє в Торчинському народному історичному музеї імені Г. О. Гуртового. Вона знайомить з пам’ятними місцями, пов’язаними з перебуванням у цьому краї Великого Кобзаря. Окрім копій художніх робіт за почаївськими мотивами, на ній відтворено тексти пісень, які були записані поетом у місті. Також на зображеннях показані ймовірні місця, якими Шевченко проїжджав та затримувався на деякий час, зокрема,: Кременець, Острог, Корець, Вишнівець, Дубно, Луцьк, Городок, Берестечко, села Секунь та Вербка на Ковельщині. Окремий розділ виставки представлений світлинами монументів, встановлених на Волині задля вшанування і увічнення поета. Ілюстрований матеріал доповнює займає література, в якій висвітлено матеріали про перебування Тараса Шевченка в нашому краї.

Спілкуючись із простолюдом, Шевченко пізнавав їх життя, настрої, звичаї. На жаль, здебільшого враження цих зустрічей були отруєні гіркотою. У дорожньому зшитку, в якому поет робив зарисовки, зберігся лаконічний, але дуже промовистий запис: «Всюди їздив – і всюди плакав». Глибокі враження від цієї подорожі Тарас Шевченко не раз художньо осмислював у подальшій літературній творчості, до якої звертається не одне покоління наших краян.

Запрошуємо усіх бажаючих дізнатись про волинський період в житті Тараса Шевченка, оглянувши дану виставку.

Алла Сахнюк,
екскурсовод Торчинського народного
історичного музею імені Г. О. Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 654 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]